5 x tips voor spreken in het openbaar

Eve spreken openbaar

Stel dat je nu ineens die pitch of presentatie moet geven. Heb je dan het gevoel dat je hier klaar voor bent? Misschien ben jij iemand die vol zekerheid voor een publiek spreekt. Maar als je dit niet bent, is het goed om hiermee te oefenen. Hieronder delen we 5 tips van The Goaldiggers Club founder Eve Tomaszewski voor spreken in het openbaar.

Tip 1: Oefen en reflecteer

Eve: Bereid je presentatie goed voor door je verhaal een aantal keren op te nemen of aan anderen te vertellen. Zo kan jij jezelf feedback geven of kunnen anderen dat voor je doen. Vertrouw erop dat je dat verhaal écht wel kent als je het goed hebt voorbereid.

Tip 2: Neem de juiste houding aan

Eve: Toen ik begon met presenteren, vond ik het eng om te staan en ging ik veel liever op een kruk zitten. Toch kom je het meest krachtig over als je beide voeten evenwijdig aan je heupen stevig op de grond neerzet en een rechte rug houdt. Ontspan je gesloten mond door wat lucht te blazen tussen je tanden en lippen en zet een lach op voor een vriendelijke en ontspannen gezichtsuitdrukking.

Tip 3: Laat je perfectionisme los

Eve: In het begin namen mijn zenuwen het vaak over tijdens het spreken. De grootste reden dat ik zo zenuwachtig werd, was dat ik het perfect wilde doen. Raak je tijdens het spreken je tekst kwijt? Stop met weerstand creëren vanbinnen en deel met het publiek dat je je tekst even kwijt bent of zenuwachtig bent. Dat wekt sympathie op, maakt je menselijk en het zorgt ervoor dat de spanningen niet hoger oplopen.

goaldigger_mindset

Tip 4: Weet dat anderen niet zien wat jij ziet

Eve: Er zijn momenten geweest dat ik na mijn presentatie zat te mopperen dat mijn verhaal onsamenhangend was en dat ik trillend op mijn benen stond. As ik anderen vroeg of ze dat ook vonden en zagen, was het antwoord meestal ‘nee’. Wees je ervan bewust dat je jezelf vaak veroordeelt voor dingen die anderen niet eens zien.

Tip 5: Zie het voor je

Eve: Voordat ik een presentatie geef, neem ik een paar minuutjes voor mezelf om het in gedachten te beleven. Ik ga dan met mijn ogen dicht zitten en zie dan voor me hoe ik met plezier mijn presentatie hou, mijn verhaal weer oppak als ik me verspreek en met een grote glimlach mijn presentatie afsluit.

Herhaal deze stappen een paar keer en weet dat jij het gewoon kan. Straal dat zelfvertrouwen uit en ga ervoor. Onthoud wat je net hebt gelezen en pas dit toe in de praktijk. Daar staat je sterke presentatie! Meer tips en tricks lees je in het boek ‘Goaldigger Mindset’, die je via deze link bestelt!

 

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu