4 tips voor meer structuur en focus in je werk

Cynthia Schultz structuur

Je werkt je een slag in de rondte, maar je takenlijst is nooit af, waardoor je vaak stress hebt. Misschien herken je ook wel je vaak dingen vergeet, wat een onrustig gevoel geeft. Je hebt geen overzicht waardoor je vaak in de waan van de dag belandt. In dit artikel geven wij je met behulp van Cynthia Schultz, founder van Structuurjunkie, 5 tips voor meer focus en structuur in je werkzaamheden.

Fotografie: Bianca Toeps

Tip 1: Gebruik één tool 

Cynthia: “Het hebben van meerdere apps of agenda’s kan erg handig zijn, maar vergis je niet. Binnen de kortste keren gaat er een punt komen dat je het overzicht kwijt bent en niet meer weet wat waar staat. Beperk het aantal plan tools die je bezit tot een, waar alles te vinden is. Ik gebruik bijvoorbeeld mijn eigen structuurjunkie planner. Alle dingen, werk en privé gerelateerd, staan daar genoteerd.” 

Tip 2: Elimineer wat jouw uit focus haalt

Cynthia: “Elimineer alle dingen die jou mogelijk uit je focus kunnen halen. Begin simpel, bijvoorbeeld met je telefoon. Ga door met het uitschakelen van je mail en meldingen van alles wat je prikkels kan geven. Dit kunnen ook personen zijn of taken als de afwas als je thuis werkt. Hoe voel jij je op je werkplek? Kan je er rustig werken? Zorgt dat je in een ruimte werkt die je volledig toelaat om je te focussen op je werkzaamheden.”

Tip 3: Focus op een topic

Cynthia: “Wanneer je enthousiast bent over je vakgebied vind je alles leuk en wil je alles doen. Dit is logisch, maar je kan niet alles tegelijk doen. Specialiseer je in een onderwerp om structuur voor jezelf en voor je doelgroep neer te zetten. Je wilt duidelijkheid creëren en weten waar je op focust zorgt ook voor minder ruis.”

Tip 4: Gebruik de pomodoro techniek 

Cynthia: “Bij de pomodoro techniek werk je in tijdsblokken van 25 minuten. Na die 25 minuten neem je een pauze van vijf minuten. Het is belangrijk dat je in die vijf minuten iets gaat doen wat niet veel hersenkracht en inspanning vergt. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen of koffie halen. Na 4 pomodoros neem je een grote pauze van een half uur. Zet een kookwekker en zorg dat je die blokken ook daadwerkelijk gefocust bent op wat je moet doen.”

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu