Zo behaal je je goals wél met de SMART-methode

Goals

‘Goals without deadlines are just dreams’, daarom is het van belang dat je jouw goals zo specifiek mogelijk noteert, zodat het je duidelijkheid en richting geeft. Probeer het zo te formuleren dat je eruit kan aflezen wat je ervoor moet doen, binnen welk tijdsbestek het behaald moet worden en wat voor verandering het met zich mee zal brengen. 

Photo by S O C I A L . C U T on Unsplash

Doelen als ‘leuke projecte managen’, ‘zichtbaar zijn via mijn online kanalen’ of ‘sponsoren verbinden aan mijn projecten’, zijn niet specifiek genoeg geformuleerd. Zo maak je het jezelf moeilijk om je op het goal te richten en de activiteiten te definiëren waarmee je dit moet behalen. Wanneer je je doelen SMART opstelt, verhoog je de kansen om ze te bereiken, omdat ze Specifiek, Meetbaar, Activerend, Realistisch en Tijdsgebonden zijn.  

Dit is hoe je jouw doelen SMART kan formuleren: 

Specifiek 

Omschrijf jouw goal zo specifiek mogelijk. Wat wil je concreet bereiken? Hoe specifieker, hoe beter.

Meetbaar

Maak jouw goal meetbaar. Een concreet doel is meetbaar. Bijvoorbeeld: ‘Aan het eind van dit jaar wil ik met mijn onderneming 3.500 euro per maand omzetten.’ Oftewel: zorg ervoor dat het duidelijk is wanneer je het goal hebt bereikt. 

Activerend

Streef naar een goal dat jou in beweging zet. Het doel moet energie losmaken en je zin geven om eraan te werken. Ook moet de doelstelling, zoals Annic ten Duis ook al eerder aangaf, positief geformuleerd zijn. Dan kom je verder. 

goaldigger_mindset

Realistisch 

Zorg dat het goal realistisch is. Je goal moet haalbaar zijn. Natuurlijk mag het je uitdagen en uit je comfort zone halen en wil ik je niet weerhouden je dromen na te jagen. Integendeel, denk groot! Maar pak je goals wel in de goede volgorde aan. Als jij in een jaar in een zelfgebouwde raket naar de maan wil vliegen, gaat het bereiken van je goal vrij lastig worden, denk ik. Voorkom dat dat onrealistische doelen je demotiveren en je weerhouden van het behalen ervan. Goals kunnen je blokkeren, niet altijd omdat ze te groot zijn, maar omdat je ze te snel wil waarmaken. 

Tijdsgebonden 

Verbind een deadline aan jouw goal. Binnen welk tijdsbestek wil jij je doelen halen? Concreet geformuleerde goals hebben een duidelijke startdatum en deadline. 

NIET SMART: Ik wil leuke projecten managen
WEL SMART: Over twaalf maanden manage ik drie social-media campagnes, waarmee ik 3.000 euro per maand mee verdien

Nu je je SMART-goal hebt opgesteld, kun je hiermee aan de slag en deze aanhouden als streefpunt. Dit goal is nu jouw ideale goal en nu die helemaal SMART geformuleerd is, kun je ermee aan de slag! Dit is een van de vele methodes die in het boek ‘Goaldigger Mindset’ besproken worden.

Ben je benieuwd naar de rest? Je bestelt het boek Goaldigger Mindset via deze link!

Laat een reactie achter

Instagram did not return a 200.
Sluit Menu