Drie stappen naar een gezonde money mindset

Hoe zit het eigenlijk met jouw money mindset? Een ongezonde money mindset kan ervoor zorgen dat jij als vrouwelijke ondernemer niet durft te vragen wat je écht waard bent en dat wil je natuurlijk niet. In dit artikel geven we je samen met Renée Lamboo, eigenaar PorteRenee.nl inzicht in je money mindset. En we delen tips om een ongezonde money mindset te transformeren naar een gezonde money mindset!

Foto:  Emma Matthews Digital Content Production via Unsplash

STAP 1: Identificeer jouw gedachten over geld

Renée: Noteer jouw gedachten over geld en denk daarbij aan de volgende vragen: 

  • Hoe denken mensen uit jouw omgeving over geld?
  • Hoe heeft dat jouw mening over geld beïnvloed? 
  • Hoe denk jij nu over geld? 
  • Sta jij jezelf toe om genoeg te verdienen? 
  • Staat er genoeg geld op je rekening of kom je tekort? 

STAP 2: Vraag jezelf bij ieder oordeel af: Staat dit mij in de weg?

Renée: Of je nu geld over de bank gooit of erg zuinig bent: een money mindset is pas ongezond wanneer dit je geluk belemmert. Vraag jezelf bij iedere gedachte een kritisch af: Staat deze gedachte mij in de weg? Vind je het bijvoorbeeld lastig om meer voor een opdracht te vragen, omdat je gedachten zeggen dat je het niet waard bent? Of misschien juist dat alleen arrogante mensen zoveel verdienen? Dan is dat het teken dat je money mindset ongezond is, omdat je vanwege deze gedachten jezelf niet gunt wat je eigenlijk toebehoort.

STAP 3: Laat geen ruimte over voor twijfel

Renée: Ook zelfvertrouwen speelt een grote rol in het creëren van een gezonde money mindset. Vooral vrouwelijke ondernemers hebben hier problemen mee, heb ik gemerkt. Wanneer er wordt gevraagd naar het uurtarief hoor je ze twijfelachtig zeggen: ‘Vijfenzeventig euro?’ of ‘Zeventig euro, maar dit is nog onderhandelbaar hoor…’ Ook deze uitspraken komen voort uit een ongezonde money mindset, een money mindset die zegt dat je niet zo veel mag verdienen, omdat je het niet waard bent. Wees je er echter van bewust dat wanneer jij twijfelt, de opdrachtgever zeker niet méér gaat betalen. Als jij niet gelooft dat je het waard bent, dan ga je de potentiële opdrachtgever of werkgever hier ook niet van overtuigen. 

Goaldigger-Mindset-boek

We snappen dat een gezonde money mindset niet altijd even vanzelfsprekend is. In het boek ‘Goaldigger Mindset’ lees je onder andere de tips van onderhandel coach Merel van der Wouden hoe je vraagt wat je waard bent en de mantra van The Goaldiggers Club founder die haar hielp om haar ongezonde money mindset aan te pakken. Je bestelt het boek Goaldigger Mindset hier.

 

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu