Onzeker als ondernemer? Stel jezelf deze 4 vragen

Wist je dat je mindset grotendeels het level van jouw succes bepaalt? 80% van je succes wordt bepaald door de manier waarop je denkt en 20% door je skills. Een goede mindset is daarom essentieel als je ondernemer bent, maar we kennen ook allemaal de stemmetjes in je hoofd die je ervan weerhouden om de volgende stap te zetten. Stel jezelf deze vier vragen als antwoord op jouw angsten die je weg naar succes blokkeren.

Als jij je angsten wilt overwinnen helpt het om deze op een andere manier te bekijken en ervoor te zorgen dat je jezelf er niet mee identificeert. Bekijk het zo: je denkt alleen je gedachten, je bent ze niet. We laten we ons vaak meeslepen door beperkende gedachten aan te zien als waarheid. Vervolgens blijven we hier ook in geloven. Vanaf het moment dat ik ik aanraking ben gekomen met de methode van Byron Katie uit haar boek ‘The Work’ is alles anders! Maar Het werkt alleen als je bereid bent een vraagteken te zetten bij je meest hardnekkige overtuigingen zoals: ‘ik kan het niet’. Nog los of het antwoord ja of nee is, zorgt het vraagteken alleen al voor ruimte rondom je gedachten. Het dwingt je om verder na te denken en open te staan voor andere perspectieven in plaats van erin te geloven. In Katie’s methodiek helpt ze je door middel van vier vragen die je jezelf kunt stellen om je beperkende gedachten te weerleggen.

1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee, ga naar 3)
2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
3. Hoe reageer je en wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Een van mijn angsten was het spreken in het openbaar. Mijn beperkende gedachte was: ‘ik kan niet spreken in het openbaar’. Laten we deze gedachten als voorbeeld nemen. Je stelt jezelf vraag 1: is het waar? Mijn antwoord was: ‘ja, want ik maak soms fouten en verspreek mezelf als ik voor publiek sta.’ Toen ik mezelf nog een keer de vraag stelde en mij afvroeg: kun je absoluut weten dat het waar is? Was het: ‘nee, want ondanks mijn fouten heb ik wel een goede boodschap en kan ik mijn publiek ermee inspireren.’ Dat is al wat positiever. Vraag 3: ‘hoe reageer je en wat gebeurt er als je in die gedachte blijft geloven? ‘Dan vermijd ik spreken in het openbaar of ik doe het met heel veel onzekerheid, waardoor de angst alleen maar groter wordt en ik veel kansen laat liggen.’ De laatste vraag zorgde voor een motivatieboost: wie zou je zijn zonder die gedachten. ‘Iemand die focust op de boodschap die ze graag wilt vertellen en die zich richt op het inspireren van anderen. Iemand die vol zekerheid haar boodschap weet over te brengen.’

Bron: Goaldigger, Make it Workguide: overwin je businessfears.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu