Volg je passie, maar voed je brein ook met kennis – Philips product manager Burcu deelt haar lessen


Burcu Sen is Senior Product Manager Services bij Philips Healthcare. Ze geeft in dit interview inzicht in haar carrière en een aantal waardevolle tips. Burcu: “Doe iets waar je gelukkig van wordt, maar zorg er ook voor dat je je hoofd volstopt met kennis om te kunnen slagen.”

Wat doe je en hoe ben je hier gekomen?

Burcu: “Ik ben in Istanbul geboren en heb daar een Bachelor of Arts richting Tourism Administration afgerond. Op school zat ik het liefst in marketingcolleges. Toen ik tijdens mijn stage bij een reisorganisatie in Amsterdam voor het eerst met marketing in aanraking kwam, wist ik dat de volgende stappen in mijn carrière die richting op zouden gaan. Ik ben weer teruggegaan naar Amsterdam voor een Master of Science Business Administration en Marketing Specialization, maar ik geloof ook heel erg in het opdoen van praktijkervaring. Ik ben op zoek gegaan naar een plek waar ik naast mijn studie kon werken, en zo kwam ik bij Product Marketing terecht. Na het afronden van mijn master was het tijd om te gaan solliciteren. De keuze voor Philips was snel gemaakt, omdat het een Health Tech bedrijf is en echt waarde toevoegt aan het leven van anderen. Dit maakt mijn baan naast uitdagend, ook betekenisvol. Ik kon een traineeship volgen waarbij ik drie jaar lang elk jaar op een andere afdeling kon werken in een marketingrol om vanuit verschillende invalshoeken kennis te maken met het vak. Het aanbod van de afdeling waar ik het tweede jaar voor werkte heb ik aangenomen. Nu werk ik als Senior Product Manager Services. Stel, je bent een ziekenhuis en je koopt een MRI-apparaat. Dan wil je ook dat het blijft werken en dat storingen of defecten proactief worden opgelost vóórdat het apparaat kapot gaat. Daarvoor bieden we binnen Philips ook servicecontracten aan, waarvoor ik nu verantwoordelijk ben als product manager.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Burcu: “Ik ben altijd rond 8.30 op kantoor en voordat ik aan het werk ga drink ik snel een kopje koffie met collega’s en klets ik even bij. Daarna ga ik aan de slag. Om 8.45 zit ik achter mijn bureau en beantwoord ik mijn belangrijkste mails. Gedurende de dag check ik nog drie keer mijn mailbox op vaste momenten van 20 tot 30 minuten. Daarna heb ik meetings. We zitten nu middenin de fase waarbij we de services uitbreiden met nieuwe features. Daar komt van alles bij kijken, waaronder veel gesprekken met klanten. Daarvoor zit ik aan tafel met Biomedische Engineers of het hoofd van de Radiologie afdeling. Super inspirerend, want ze doen geweldig werk en wij dragen daaraan bij met onze upgrades. Om de behoeften te toetsen gebruiken we ook resultaten uit enquêtes en andere onderzoeken. Met onze teams werken we nieuwe ideeën uit en beslissen we samen welke features dit jaar en de daarop volgende vijf jaren worden gelanceerd. Daarbij kijken we altijd als eerst naar customer relevancy: hoe belangrijk is het voor de klant? Maar ook de return on investment is belangrijk. Marketing draait ook om cijfers en alles wat we uitgeven moet ook kunnen worden verantwoord met resultaten. Nu lunch ik meestal met een broodje en smoothie achter mijn bureau, maar ik wandel ook graag een stukje met een collega. Na de lunch werk ik aan mijn to do’s en na werk plan ik etentjes met vrienden om bij te kletsen of ga ik sporten. Ik wissel yoga, bootcamp en zwemmen met elkaar af. Om 23.00 ga ik naar bed om de volgende dag weer fris en vol nieuwe energie op te staan. Routines zijn belangrijk en een bewuste keuze voor mij, en zorgen ervoor dat ik overdag kalmer en beter georganiseerd ben.”

Hoe blijf je geïnspireerd?

Burcu: “Ik blok elke week een halve dag in mijn agenda om mijn creativiteit te laten stromen en out of the box te denken. Bij mij werkt het heel goed om in die tijd te Googlen op een onderwerp waar ik meer vanaf wil weten of online video’s te bekijken. Meestal plan ik het in op de dag in de week dat ik vanaf een andere locatie dan kantoor werk. In het Parktheater in Eindhoven word je bijvoorbeeld omringd door inspirerende kunst en mensen. Ik lees ook graag boeken; ‘Lean in’ van Sheryl Sandberg en ‘Alle marketeers vertellen verhalen’ van Seth Godin kan ik echt aanraden. Ook krijg ik vanuit Philips de mogelijkheid om workshops te bezoeken. Laatst heb ik een Empowered Marketingtraining gevolgd. Ook een aanrader: de fijne meditatie app Calm die ik regelmatig gebruik om mijn gedachten leeg te maken en zo plaats te maken voor nieuwe ideeën.”

Wat zijn jouw grootste uitdagingen?

Burcu: “Als een jonge werkende vrouw kom ik vaak in de positie dat ik anderen moet overtuigen van een idee dat ik heb, maar het gebeurt ook regelmatig dat ik iemand moet overtuigen die vanuit twijfel doorvraagt. Op dat soort momenten probeer ik altijd de ‘waarom vraag’ te stellen om erachter te komen waarom iemand zo reageert. Dan kan ik daar goed op inspelen met mijn antwoord. Ik vind het soms frustrerend, maar je kunt niet altijd overal een antwoord op hebben. Ik geef steeds vaker aan dat ik er later op terug kom, zodat ik mijn antwoord kan onderbouwen met goed onderlegde argumenten op basis van cijfers en feiten. Je kunt niet altijd alles weten en je leert elke dag weer iets bij.”

Hoe haal je het meeste uit je werkdag?

Burcu: “Door vooruit te plannen haal ik het meeste uit mijn week. Ik plan mijn to do’s direct in mijn agenda, want als ze in je hoofd blijven rondhangen leidt dat af van je focus. Ik kijk altijd kritisch naar welke taken ik wanneer plan. Jezelf goed kennen en weten wanneer je welke taken het beste kan doen is superbelangrijk. Na mijn lunch ben ik enorm productief, dus dan plan ik de belangrijkste taken in.”

Hoe laat je als vrouw je stem horen?

Burcu: “Be humble and be bold. Spreek je uit. Vind je het een goed idee? Vertel het. Vind je het een slecht idee? Zeg het dan ook. Wees niet bang om jezelf te laten zien, maar zorg er wel voor dat je je mening altijd goed kunt beargumenteren.”

Nog een laatste tip?

Burcu: “Een docent op mijn universiteit zei altijd: ‘Volg je passie, maar voed je brein ook met kennis.’ Dus doe waar je gelukkig van wordt, maar zorg er ook voor dat je je hoofd volstopt met kennis erover om te kunnen slagen. Doe iets waar je hart sneller van gaat kloppen, behaal resultaten en creëer impact op het leven van anderen met wat je het liefst doet.”

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu