Onderhandel wat je waard bent met deze tips van Merel van der Wouden, founder Blackbird Negotiations


In het leven krijgen we niet altijd wat we waard zijn, maar wat we onderhandelen. Zoals je wellicht weet blijkt uit onderzoek dat werkende mannen in Nederland nog steeds 15% meer verdienen dan werkende vrouwen. Samen met Merel van der Wouden van Blackbird Negotiations maakten we exlclusief voor members de Goaldigger, Make it Workguide: onderhandel wat je waard bent. In dit artikel delen we een aantal van haar tips die je meteen kan toepassen bij je volgende onderhandeling.

1. Geloof dat je het waard bent

Merel: “De juiste mindset is een must voor een succesvolle onderhandeling. Mijn favoriete quote op dit gebied is dan ook van Henry Ford: “Whether you think you can, or think you can’t. You’re right” Als jij van tevoren denkt “Die prijs gaat de klant nooit accepteren” dan zal dat waarschijnlijk ook zo zijn. Als jij niet in jezelf gelooft hoe moet jouw werkgever of potentiële klant dat dan wel doen?”

2. Formuleer een doel

Merel: “Een cruciale vraag voordat je aan een onderhandeling begint is: wat is het doel van de onderhandeling? Ook wel: waarom ga jij deze onderhandeling aan? Maak het doel concreet door het op te schrijven zodat jij duidelijk voor ogen hebt wat jij uit de onderhandeling wilt halen en hoe je daar naartoe kunt werken. Vaak is het antwoord op deze vraag: “Omdat ik meer wil verdienen”. Maar neem ook mee waarom je meer wil verdienen? De achterliggende reden voor de onderhandeling moet duidelijk zijn.”

3. Gebruik de Harvard-methode

Merel: “In de jaren ’80 werd in Boston op Harvard een methode voor principieel onderhandelen ontwikkeld. De Harvard Methode wordt ook wel principieel onderhandelen genoemd. Principieel onderhandelen kan worden toegepast door iedereen en in elke situatie. Van gerechtelijke procedures tot gesprekken over tariefverhoging. Onderhandelen via deze methode doe je zo: scheid de mensen van het probleem en speel tijdens de onderhandeling de bal niet op de persoon, maar puur op feiten en de onderhandeling. Denk in win-win situaties door je explorerend op te stellen en alle opties met elkaar te bespreken. Ook vergroot je de kans dat je beide tevreden naar huis gaat.”
Deze tips komen uit de Goaldigger, Make it Workguide in de Digital Library van het The Goaldiggers Club membership. Klik hier voor meer informatie over het membership.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu