Je facturen uitbetaald in 7 stappen met deze tips van Sharon de Rooij, founder Lady Lawyer

 Lady Lawyer Sharon de Rooij is member van The Goaldiggers Club en deelt hoe jij in 7 stappen je facturen krijgt uitbetaald.

Eén van je grootste angsten en frustratie als ondernemer: niet betaald krijgen. Het komt vaak voor terwijl het voor de gezondheid van jouw onderneming juist zo belangrijk is om jouw klant zo snel mogelijk te laten betalen. Sharon de Rooij is founder van Lady Lawyer en weet er alles van. Ze is jurist voor met name ondernemers en stelt juridische documenten op, waarvan jij ook daadwerkelijk begrijpt wat jij daarmee tegen je opdrachtgevers zegt. Als member van The Goaldiggers Club deelt Sharon haar kennis en tips regelmatig met de andere goaldiggers en in het kader van sharing is caring deelt ze met je hoe je binnen no-time je facturen krijgt betaald.

Stap 1: Selecteer zorgvuldig je klanten

Sharon: “Kunnen en willen zij betalen? Je kunt bijvoorbeeld een kredietcheck uitvoeren en je (potentiële) klanten indelen in betalingsprofielen. Je splitst klanten hier bijvoorbeeld in zakelijke klanten en consumenten en langdurige en korte relaties waarvoor je verschillende betalingsprocedures kunt hanteren. Hoe hoger het risico, hoe persoonlijker en intensiever je een klant gedurende het traject wilt benaderen.”

Stap 2: Maak vooraf duidelijke betalingsafspraken

Sharon: “Zet dit niet alleen in je algemene voorwaarden, maar vermeld de betalingstermijn ook duidelijk op je facturen en eventueel zelfs op je offerte. Neem in je algemene voorwaarden niet alleen je betalingstermijn op, maar ook de acties die jij zult ondernemen bij wanbetaling en welke kosten daaraan verbonden zijn. De wettelijke betalingstermijn is 30 dagen, maar jij mag hier in je voorwaarden van afwijken.”

Stap 3: Kom je eigen afspraken na

Sharon: “Conflicten voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, vandaar dat het hele proces zoals hierboven beschreven begint bij het hebben van goede algemene voorwaarden. Dit is helaas geen garantie dat het nooit meer voorkomt dat jouw klanten te laat betalen. Op zo’n moment moet jij aan je klanten laten zien dat jij het nakomen van de gemaakte afspraken ook erg belangrijk vindt.”
In de onderstaande situatie ga ik uit van een betaaltermijn van 30 dagen. Let op dat bij consumenten de betalingstermijn eerder 14 dagen bedraagt.

Stap 4: Verstuur je factuur!

Sharon: “Verstuur je factuur altijd direct uit. Wanneer je hier te lang mee wacht na het leveren van jouw dienst of versturen van jouw product, dan zend jij direct een verkeerd signaal uit.”

Stap 5: Is de betaling na 30 dagen nog niet voldaan? Stuur een herinneringsfactuur!

Sharon: “Dag dertig is de vervaldatum van de factuur. Check jouw bankrekening goed of de betaling niet aan je aandacht is ontglipt. Mocht de betaling niet zijn ontvangen dan stuur je op dag 31 de eerste herinneringsfactuur. Bij bepaalde boekhoudprogramma’s als Moneybird kun je instellen dat dit automatisch gebeurt. Je herinnert je klant hierin op een rustige en vriendelijke manier dat de factuur nog niet is voldaan. We noemen dit de WIK-brief. Hoewel deze alleen bij consumenten verplicht is, is het ook voor zakelijke klanten aan te raden deze stap te doorlopen. In deze brief moet je de klant nog 14 dagen bieden om de factuur zonder extra kosten te voldoen. Deze termijn gaat in op de dag nadat de herinnering is ontvangen.”

Stap 6: Verstuur een aanmaning

Sharon: “Mocht de betaling nog steeds niet zijn voldaan, kun je een tweede herinnering dan wel aanmaning sturen. Je geeft de klant hierin de laatste kans (bijvoorbeeld nog 10 dagen) om de betaling te voldoen en vermeldt hierbij duidelijk dat wanneer hij betaling verzuimt, je genoodzaakt bent de vordering over te dragen en wat de kosten hiervan zijn. Je mag hierbij dus afwijken van de WIK indien jij dit goed vastlegt in je algemene voorwaarden.”

Stap 7: Schakel een incassobureau in

Sharon: “Vervolgens kun je een incassobureau inschakelen. Dit bureau gaat voor jou proberen de factuur te innen. Zij werken meestal op basis van een no cure no pay principe. Lukt het het incassobureau ook niet, ben jij dus geen extra kosten kwijt. Lukt het wel? Dan kun je de incassokosten bij de klant innen wanneer jij dit duidelijk hebt vastgelegd. De maximale incassokosten kun jij vinden in de WIK. Dit bedraagt een percentage afhankelijk van jouw factuurbedrag. Bij zakelijke klanten mag jij afwijken van de WIK, dit moet je dan echter wel goed opnemen in je algemene voorwaarden.”
Wil jij meer juridische tips ontvangen voor jouw onderneming? Schrijf je dan in voor de Legal Kickstart cursus op Instagram die halverwege februari van start gaat!
 

Psst…Wil nog meer tips en je omringen met like-minded vrouwen net zo ambitieus als jij?

Word member -Zet inspiratie om naar actie met exclusieve content -waaronder de alle talks van The Goaldiggers Club Session en onze Goaldigger, Make It Work! Worksheets- uit onze digital library en een besloten netwerk Goaldigger vrouwen die je ontmoet in de besloten Facebook groep voor members en tijdens borrels. Vanaf nu onderneem jij niet langer alleen, maar bereik je samen met The Goaldiggers Club je goals. Lees hier alles over het membership en meld je meteen aan als member.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu