Eve's learning of the month: 5 tips voor het succesvol uitbesteden van werk

In deze learning of the month deelt The Goaldiggers Club founder Eve Tomaszewski 5 tips voor het succesvol uitbesteden van werk.

Als founder van The Goaldiggers Club kan ik met een groeiend bedrijf niet meer alles in mijn eentje te doen. We organiseren elke drie maanden The Goaldiggers Club Session, onlangs lanceerden we The Goaldiggers Club membership waarin we het netwerk en tips van like-minded vrouwen verzamelen. We maken content voor de website, het membership en social media en achter de schermen gebeurt er nog veel meer: van het uitdenken van strategieën tot het maken van begrotingen. Ik heb met The Goaldiggers Club nog veel meer mooie plannen, maar om te kunnen groeien zal ik bepaalde dingen uit handen moeten geven en uitbesteden. Ik geloof heel erg in samenwerken en elkaar versterken. Als founder van The Goaldiggers Club heb ik een team van mensen om mij heen die mij helpen om deze mooie missie waar te maken. Ik werk met vaste freelancers op het gebied van social media, eventmanagement en coaching. Daarnaast begeleid ik ook nog een stagiaire, zij helpt ook bij de organisatie en de groei van het platform. Je kunt elkaar pas echt versterken als je het uitbesteden van werk in goede banen leidt en ervoor zorgt dat het een toegevoegd waarde voor jezelf en je bedrijf is. Ik deel mijn lessen die ik de laatste tijd heb geleerd en geef tips voor het succesvol uitbesteden van werk.

1. Besef dat je niet alles zelf hoeft te doen

Eve: “De eerste stap naar werk uitbesteden is jezelf beseffen dat je het allemaal niet alleen hoeft te doen. Dat vond ik in het begin best lastig. Ik dacht dat je als ondernemer overal iets vanaf moet weten. Ik was gefrustreerd dat ik niet overal even goed was, maar gelukkig hoeft dat ook niet. Ik geloof wel dat je je moet verdiepen in de dingen waar je niet goed in bent en het grote plaatje moet kunnen begrijpen, maar je hoeft niet alles tot in de puntjes te weten. Je kunt dingen waar jij geen specialist in bent, gerust aan experts over laten. Zo kun jij je productiviteit verhogen en je werktijd vullen met taken waarmee je niet onnodig veel tijd verliest en voorkom je dat je ongelukkig wordt binnen je bedrijf.”

2. Manage verwachtingen

Eve: “Een goede samenwerking begint bij het managen van verwachtingen. Zorg dat je inzichtelijk hebt wat je precies van de ander wil en probeer hier een zo duidelijk mogelijk beeld van te schetsen. Als jij precies weet wat van je van anderen verwacht en nodig hebt, kunnen jullie veel beter inschatten of jullie elkaar kunnen aanvullen. Dat is ook van belang als er sprake is van een offerte. Een ander kan pas een complete offerte voor jou maken waarin alles goed is gecoverd, als jij precies weet wat jij van diegene verwacht. Als je dit niet helder hebt kan de uiteindelijke factuur ineens veel hoger uitvallen dan een offerte, omdat er met bepaalde dingen die jij misschien als vanzelfsprekend zag geen rekening is gehouden. Ik spreek het liefst een vaste prijs af in plaats van een geschat aantal uren, omdat ik me graag focus op resultaat en zo ook beter weet waar ik aan toe ben. Maak duidelijke afspraken over het overschrijden van de offerte en spreek af dat diegene met wie je werk dit altijd van tevoren communiceert. Heb je een goed gevoel bij diegene met wie je op het punt staat om een samenwerking te starten? Toch kan het nooit kwaad om referenties bij anderen op te vragen over diegene voordat je er definitief voor kiest om met iemand in zee te gaan.”

3. Zorg voor een overzichtelijke taakverdeling

Eve: “Zorg dat je de taken die je in je bedrijf uitbesteedt goed inzichtelijk hebt. Zo hebben we binnen The Goaldiggers Club elke taak die bij The Goaldiggers Club Session komt kijken uitgeschreven met alle kleine tussenstapjes die erbij horen. Van het vullen van de goodiebags tot het versturen van reminders naar de sprekers. We houden ook bij wie voor welke taken verantwoordelijk is en verwerken alles in de projectmanangement tool Trello. Zo weet iedereen wat er van hen wordt verwacht. Het proces is voor mij op elke moment inzichtelijk omdat ik kan zien welke taken zijn afgevinkt en ik meldingen krijg als er vragen zijn. Deze manier van werken heeft mij heel erg geholpen om meer vertrouwen te krijgen in het proces zonder dat ik alles hoef te dubbelchecken vanwege gebrek aan inzicht, dat scheelt me ook veel energie en tijd.”

4. Blijf ownership nemen in het proces

Eve: “Net zo belangrijk als het is om dingen los te laten, is het ook belangrijk om te weten wanneer je de verantwoordelijkheid wel moet nemen en in te grijpen waar en wanneer dat moet. Ownership nemen is essentieel. Uiteindelijk ligt de eindverantwoordelijkheid voor een project altijd bij jou en zul jij in grote lijnen het voortouw moeten nemen en de kar moeten trekken. Je kunt afspraken en deadlines nog zo duidelijk communiceren, het gebeurt alsnog dat anderen zich er niet aan zullen houden. Vraag op tijd naar de status van een opdracht die niet lekker loopt en check of je iets kan doen voordat het verder uit de hand loopt. Soms gebeurt het ook wel eens dat er fouten worden gemaakt. Soms zijn het door iemand gemaakte fouten waarop jij wordt aangekeken en die jij zal moeten verantwoorden. Neem daar verantwoordelijkheid voor en ga met je team in gesprek hoe die fouten in het vervolg het beste kunnen worden voorkomen.”

5. Plan evaluatiemomenten in

Eve: “Plan preventief evaluatie momenten in en niet alleen als je ergens niet tevreden over bent. Dit zijn perfecte momenten om het over de voortgang van de samenwerking te hebben en dingen die goed, maar ook minder goed gaan te bespreken. Dit zorgt voor helderheid en transparantie in het proces. Dat is belangrijk als je prettig wil samenwerken en net als ik constructieve relaties op basis van vertrouwen en betrokkenheid wil opbouwen die langer meegaan.”

Psst…Wil nog meer tips en je omringen met like-minded vrouwen net zo ambitieus als jij?

Word member -Zet inspiratie om naar actie met exclusieve content, een besloten netwerk Goaldigger vrouwen en bereik samen je carrière goals.
Kom naar The Goaldiggers Club Session -Een dag vol inspiratie, masterclasses, Q&A’s, netwerkmogelijkheden met inspirerende vrouwen, headshots voor je LinkedIn profiel, een netwerkborrel, goodiebag en meer.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Sluit Menu
×
×

Winkelmand