Goaldigger Talk met Annelien Schuldink, founder van IVY LOISE

Van jongs af aan is Annelien Schuldink al gefascineerd door het ondernemerschap en laat ze zich inspireren door andere goaldiggers om haar heen. Ruim twee jaar geleden richtte ze haar label ‘IVY LOISE Legal & Consultancy’ op. Vanuit dit label verricht ze onder meer juridische diensten. In deze Goaldigger Talk deelt Annelien wat er allemaal komt kijken bij het ondernemen en het najagen van haar goals.

Annelien Schuldink

Annelien heeft rechten gestudeerd in Groningen en is met twee masters afgestudeerd: een master privaatrecht en een master bedrijfsrecht. Haar eerste baan was in de functie van Contract Manager bij een Intermediair (arbeidsbemiddeling). Binnen een jaar groeide ze door naar de functie van Head of Legal & Operations en werd lid van het managementteam. Niet veel later richtte ze haar eigen label, IVY LOISE, op naast haar toenmalige baan. Ze kreeg in die periode steeds vaker vragen op het gebied van carrière en ondernemerschap. Hierdoor zag ze dat er steeds meer vrouwen waren met een goed idee voor een eigen bedrijf, die niet wisten waar ze moesten beginnen. Ze wilde zich maar al te graag omringen met deze vrouwen die dezelfde ambities deelde als zij.  Daarbij was ze er van overtuigd dat ze deze vrouwen met haar kennis en ervaring kon helpen. Het idee voor IVY LOISE, een platform speciaal voor vrouwen waar legal en business samenkomen, was geboren! Het begon met hobbymatig schrijven van blogs over legal en business, om zo meer bereik en naamsbekendheid te creëren.  Vanaf dat moment kwam Annelien in een rollercoaster terecht waar ze de ene na de andere opdracht binnenhaalde. Al snel breidde ze haar label verder uit naar ‘IVY LOISE Legal & Consultancy’. Vanuit dit label verricht ze juridische werkzaamheden en adviseert ze ondernemers door middel van diverse programma’s. Begin 2018 is ze na vier jaar bij haar eerste werkgever uit dienst gegaan omdat 32 uur werken in een eindverantwoordelijke functie én het runnen van een eigen bedrijf haar teveel werden. Daarnaast had ze haar doelen binnen het bedrijf bereikt en was het tijd voor iets anders. Sinds juni dit jaar werkt ze 24 uur als (bedrijfs)jurist voor Mercedes-Benz en de rest van de week voor IVY LOISE.’’

Wat is op dit moment je goal en waarom?

Annelien: ‘’Die is tweeledig: enerzijds wil ik mijzelf persoonlijk verder ontwikkelen zónder daarbij te veel eindverantwoordelijkheid te dragen. Daarom werk ik voor Mercedes, zodat ik ervaring op kan doen binnen een grote internationale onderneming en mijn juridisch Engels verder kan ontwikkelen. Anderzijds wil ik IVY LOISE naar ‘the next level’ brengen en een merk neerzetten dat groter is dan ikzelf. De reden hiervan is dat de dienstverlening voor het label Legal & Consultancy volledig afhankelijk is van mij als persoon: als ik niet werk, komt er geen brood op de plank. Dat geeft mij als ondernemer toch een minder comfortabel gevoel.’’

Welke acties onderneem je om dat goal te bereiken?

Annelien: ‘’Door bij Mercedes met mijn collega’s aan verschillende projecten te werken en voor IVY LOISE door een nieuw label op te richten, waarbij ik er bewust voor heb gekozen om mijn focus te leggen op het ontwikkelen van een product (incl. bijbehorende geautomatiseerd logistiek proces). De afhankelijkheid van mij als persoon is in dat geval immers veel kleiner. Dit label ligt natuurlijk wel in het verlengde van mijn algemene doel met IVY LOISE, en dat is een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen. Enerzijds door deze vrouwen op zakelijk gebied te helpen, anderzijds door ze op persoonlijk vlak te inspireren. Mijn motto daarbij is: jaag je dromen na, maar blijf ook goed voor jezelf zorgen. Je bent het waard, because you have the right to be a lady!’’

Wat zie jij als jouw grootste uitdaging(en) bij het bereiken van je doelen en waarom?

Annelien: ‘’Plannen (ondanks dat ik echt wel heel gestructureerd ben) en mindset! Maandag, dinsdag en donderdag werk ik voor Mercedes, woensdag is Legal & Consultancy dag en vrijdag is new business dag. Maar 9 van de 10 keer komt er van alles tussendoor, waardoor ik moeite heb om mij hier echt aan te houden. Ik wil denk ik gewoon teveel, haha! En mindset dus… Af en toe moet ik mijzelf echt afremmen en aan mijn balans denken.’’

Welke prestatie tot nu toe ben je het meest trots op en waarom?

Annelien: ‘’Dat is niet zozeer een prestatie, maar wel het feit dat ik inmiddels heb geleerd om echt mijn hart te volgen, wat ieder ander ook vindt of zegt. Ik zie dingen op mijn manier en ik ben iemand die altijd de grenzen op zoekt. Terwijl anderen dan juist misschien denken: ‘Is dat wel zo’n goed idee?’ of ‘Wat gaan we nu weer doen?’ Toch ben ik nu 28, heb ik recentelijk mijn eerste huis gekocht, een super leuke baan bij een premium merk én mijn eigen bedrijf. Had ik naar de mensen om mij heen geluisterd, dan had ik hier nu (waarschijnlijk) niet gestaan. Toch bleken deze mensen achteraf gezien ook niet het beste met mij voor te hebben. De personen die dichtbij mij staan hebben mij altijd gesteund en daar ben ik ze tot op de dag vandaag dankbaar voor!’’

Kan je een iets noemen waar je veel van geleerd hebt en waarom?

Annelien: ‘’Het meeste heb ik geleerd van mijn vorige baan. Ik heb mijzelf echt in het diepe gegooid en had eigenlijk, voor mijn leeftijd, veel te weinig ervaring voor de functie van Head of Legal & Operations. Daar kwam bij dat het bedrijf een aantal zware jaren achter de rug had en er veel veranderingen gaande waren, waardoor wij er als team extra hard aan moesten trekken. Toch zie ik dit niet als fout, maar echt als ervaring. Nu heb ik ten aanzien van veel zaken een duidelijke eigen visie ontwikkeld en weet ik ook goed hoe dingen niet  moeten. En zo blijkt maar weer: door gewoon te doen, leer je het meest. Uiteindelijk heb ik wel altijd mijn persoonlijke doel voor ogen gehouden en dat was dat ik ooit graag iets voor mijzelf wilde beginnen. Ik heb mijzelf daarom altijd gepusht om alles te leren over het ondernemerschap. Eerst door te onderzoeken hoe je een bedrijf op richt en dat in de praktijk te ervaren, nu door te kijken hoe je een groot merk neerzet. Alle goede ervaringen en lessen neem ik mee en stop in ik mijn eigen bedrijf. En door te zorgen voor een stukje financiële zekerheid in loondienst, heb ik ook alle tijd om van IVY LOISE een mooi en stabiel bedrijf te maken!’’

Wat had je achteraf gezien graag willen weten over het bereiken van je goal toen je daarmee begon en waarom?

Annelien: ‘’Eerlijk gezegd had ik niets willen weten. Zoals ik hierboven al aangaf: je leert echt het meest door zelf dingen te doen en te ervaren. Ondernemen pure sang.’’

Welke tip zou je jezelf achteraf geven omtrent het bereiken van je doel en waarom?

Annelien: ‘’Volg je hart, altijd! Daar had ik in het begin veel moeite mee en ik was best onzeker, maar tegenwoordig blijf ik heel dicht bij mijzelf. Inmiddels weet ik namelijk dat je intuïtie  altijd gelijk heeft. Dat wil niet zeggen dat ik niet luister naar de mensen om mij heen, zeker wel. Zo heb ik verschillende adviseurs en is mijn vriend, wie ruim 18 jaar ondernemer is,  ook echt mijn sparringpartner. Ik vind het heel belangrijk om de meningen van anderen te horen en te spiegelen, maar daarna trek ik wel mijn eigen plan.’’

In welke (werk)outfit voel jij je ‘on top of the world’ en waarom juist daarin?

Annelien: ‘’Lastige vraag, ik moet mijzelf echt dwingen om aandacht te besteden aan mijn outfits, hoewel ik het wel echt heel leuk vind om met mode bezig te zijn. Eerlijk gezegd gun ik mijzelf die tijd niet echt. Ik start liever mijn werkdag een half uur eerder, dan dat ik uitgebreid de tijd neem om iets leuks uit te zoeken. Gevolg: veel casual outfits, maar wel vaak met een mooie hak en dat is voor mij helemaal prima!’’

Wie zie jij als goaldiggers en waarom?

Annelien: ‘’Dat zijn er inmiddels best veel, maar als ik er één mag noemen dan is dat altijd wel Nikkie Plessen geweest. Zij heeft wel echt een mooi internationaal merk neergezet en staat in de media voor een goede balans tussen werk en privé. Maar ik zou haar heel graag eens willen ontmoeten en haar echte verhaal willen horen, want oordelen op basis van uiterlijk vertoon, daar ben ik mee gestopt.’’

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt en waarom? Kan je een situatie noemen waarbij dit advies je gemotiveerd heeft om door te gaan?

Annelien: ‘’Kijk hoe je in een bestaande markt anders kunt zijn! Die tip vind ik echt goud! Dit heb ik met het label Legal & Consultancy (onbewust) ook gedaan. Er waren juristen en advocaten genoeg, maar door het net op een andere manier te presenteren, heb ik ineens een hele nieuwe markt weten te bereiken. Met het nieuwe label ga ik dit ook doen en inmiddels is het ook echt een persoonlijke uitdaging geworden om te kijken hoe ik nét anders kan zijn dan de rest.’’

Wat zeg je tegen jezelf als je een moment hebt waarop je het even niet zit zitten?

Annelien: ‘’Als het echt even niet gaat dan stop ik, neem ik tijd voor mijzelf en denk ik: het komt altijd goed! Als je wilt ondernemen dan moet je wel met tegenslagen om kunnen gaan. Iets mislukt namelijk tien keer, maar die ene keer dat het goed gaat, dan ga je ook! Zolang je maar blijft doorzetten en haalbare doelen stelt, dan komt dat moment altijd.’’

Hoe zorg jij voor peace of mind terwijl je een druk leven leidt?

Annelien: ‘’Dat vind ik heel lastig. Ik probeer bewust te leven, goed op mijn ademhaling te letten, regelmatig te sporten en gezond te eten, maar het blijft altijd een uitdaging. Wat ik tegenwoordig wel probeer is te accepteren dat het erbij hoort en dat geeft ook een bepaalde rust. Ondernemen gaat nou eenmaal niet hand in hand met balans, rust en ritme, maar daar kies je op een bepaalde manier toch ook voor. Ondanks dat ik wel eens mopper, zou ik echt niet anders willen!’’

Hoe belangrijk is jouw innercircle bij het bereiken van je goal?

Annelien: ‘’Heel belangrijk! Ik kan echt niet zonder mijn vriend, familie, vriendinnen en mijn team. Ik ben niet iemand die snel om hulp vraagt, want ik los het liever altijd zelf op, maar als het echt nodig is, dan kan ik altijd bij ze terecht.’’

Wat is jouw definitie van succes?

Annelien: ‘’Dat ik mijzelf recht in de spiegel aan kan kijken, blij ben met mijzelf en voor honderd procent achter de dingen sta die ik doe. Succes is voor mij dus niet het halen van doelen of veel geld verdienen, maar ik vind het veel belangrijker dat ik gelukkig ben. En als ik zelf happy ben, dan volgt de rest vanzelf.’’

In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor onze lezers die zelf een goal nastreven?

Annelien: ‘’Live fearless: Het leven is kort en geeft geen enkele zekerheid. Wees niet bang om datgene te doen wat je het liefste doet en je dromen na te jagen. Ga er gewoon voor, wat heb je te verliezen? Juist, je kan alleen maar winnen!’’

Welke juridische tip wil jij meegeven aan bloggende ondernemers?

Annelien: ‘’Blijf authentiek! Kopieer niet van anderen en vraag toestemming als je content of informatie van iemand anders wilt gebruiken. En dat is niet alleen vanuit een juridisch oogpunt van belang, maar natuurlijk ook in algemene zin belangrijk voor je business.’’

Wat is een vraag die jij vaak krijgt van vrouwen op het gebied van carrière en legal?

Annelien: ‘’Dat is erg afhankelijk van de business waar deze vrouwen inzetten. En dat maakt het werk ook divers en uitdagend. Wat ik qua opdrachten het meeste binnen krijg, dat is toch wel het maken van contracten en algemeen voorwaarden. Vrouwen beseffen zich (gelukkig) steeds meer dat het belangrijk is om afspraak vast te leggen en om een goede juridische fundering onder hun bedrijf te leggen.’’

Wat zijn juridische aandachtspunten op je website?

Annelien: ‘’Zorg er altijd voor dat de juiste juridische documenten op je website staan. Hierbij kun je denken aan een privacyverklaring, algemene voorwaarden en een disclaimer.’’

Join The Goaldiggers Club en word member

Wil jij ook tips van andere vrouwen en samen met Eve en andere ambitieuze goaldiggers flinke stappen maken in jouw carrière? The Goaldiggers Club opent haar deuren en helpt jou naar the next level met The Goaldiggers Club Membership. Als member krijg je exclusief toegang tot de beelden van The Goaldigger Club Session, hand-outs met alle learnings van de sprekers, worksheets om met je doelen aan de slag te gaan, netwerkborrels, 30% korting op The Goaldiggers Club Session en nog veel meer. Ook krijg je toegang tot de besloten Facebook groep en is er maandelijks een Q&A met Eve waar zij antwoorden geeft op al jouw ondernemersvragen. Vanaf nu onderneem jij niet langer alleen, maar doe je dat samen met The Goaldiggers Club. Lees hier alles over het membership en meld je meteen aan als member.
 
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen
 
 
 

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu
×
×

Winkelmand