Eve’s learnings of the month van cursussen spreken bij Great Communicators

Als founder van The Goaldiggers Club presenteer ik The Goaldiggers Club Session, Q&A voor members en maak ik video’s voor mijn eigen InstagramTV kanaal. Ik ben gek op zelfontwikkeling en ben daar altijd volop mee bezig. Deze maand volgde ik een aantal masterclasses bij Great Communicators en werkte ik aan mijn presentatie skills met trainers die ook TEDx Talk-sprekers coachen. Hopelijk helpen mijn 5 belangrijkste learnings jou verder tijdens je volgende pitch of presentatie.

Great Communicators

Ik kreeg bij Great Communicators lessen op het gebied van lichaamshouding, stem, omgaan met stress, improviseren en inhoud en had een goed totaalpakketje waar ik iets mee kon en wat ook fijn was is dat de groepen niet al te groot waren met maximaal tien personen, zodat iedereen genoeg kon oefenen met de theorie. Dat was best confronterend, maar door daar echt te gaan staan en zelf te doen en ook bij anderen dingen te zien die jij ook doet leerde ik ontzettend veel en kwam ik erachter dat je nog zoveel ‘trucjes’ kunt leren, maar dat een goede mindset leidend is voor een sterke presentatie en daar spelen ze bij Great Communicators ook goed op in door je inzicht te geven in je gewoontes en te laten zien hoe je daar iets aan kan veranderen. Na de cursus begint het eigenlijk pas echt en ga je met wat je geleerd hebt aan de slag. Dit zijn mijn vijf belangrijkste inzichten

1. Ga voor een verrassende intro

Hoe begin jij een presentatie? Vertel je je naam, wat je doet en voor welk bedrijf of begin je met een grappig weetje, vraag of persoonlijke anekdote? Dat laatste is een sterke binnenkomer en je zult mensen daar sneller mee verrassen. Toch ben ik vaak geneigd om het laatste te doen en dat bleek ook weer tijdens de voorstelronde van de eerste masterclass. Ik ben Eve Tomaszewski, founder van The Goaldiggers Club…Terwijl ik ook zou kunnen beginnen met: Toen ik begon met ondernemen miste ik een groep ondernemende vrouwen om me heen. Daarom richtte ik een community op voor like-minded vrouwen en ben ik nu founder van The Goaldiggers Club die vrouwen met elkaar in contact brengt en ruimte maakt om elkaar te inspireren. Mijn naam is Eve Tomaszewski en ik heb de leukste baan die er is.

2. Blijf dicht bij jezelf 

Hoe je ervoor zorgt dat je tijdens presentaties dicht bij jezelf blijft? Niet te veel proberen om een verhaaltje op te dreunen of je te veel te focussen op hoe je het perfect kan doen. Ik kwam erachter dat je vooral dicht bij jezelf moet blijven tijdens een oefening waarin ik aan een partner die naar me toe kwam lopen iets moest vertellen wat echt waar was. Als ik geloofwaardig over kwam stopte diegene voor me en als ik niet geloofwaardig was werd ik voorbij gelopen. Op momenten dat ik mijn best deed om mijn punt te maken, werd ik voorbijgelopen. En als ik eerste even goed in en uit ademde en iets vertelde zoals ik het recht uit mijn hart aan iemand die dicht bij me staat vertelde werd ik geloofwaardiger en stopte diegene met wie ik de oefening deed omdat het geloofwaardig was. Mijn grootste eyeopener kreeg ik toen het onderwerp stem aan bod kwam. Op het moment dat ik voor andere mensen een verhaal moet doen zette ik een stem op die hoger is dan mijn gebruikelijk lage stem en schoot ik in een ‘rol’. Waarom doen veel vrouwen dit? Vaak worden hoge stemmen als liever ervaren en kan het komen dat ik dit onbewust doe om aardiger gevonden te worden of anderen te pleasen, terwijl een lagere stem waarover ik beschik autoriteit uitstraalt. Dat kan ik veel beter gebruiken als ik voor een groep spreek.

3. Je kunt het nooit perfect doen

Toen ik voor de groep stond om mijn verhaal te vertellen en twintig ogen mijn aanstaarden werd ik ineens super zenuwachtig. Steeds neem ik me bij presentaties voor om rustig te blijven, toch nemen de zenuwen het meestal over. De grootste reden dat ik zo zenuwachtig was is omdat ik het perfect wilde doen, maar dat gaat helemaal niet en waarom zijn we als het daar op neerkomt zo streng voor onszelf? Toen ik na de presentatie zat te mopperen dat mijn verhaal onsamenhangend was en ik stond te trillen op mijn benen. Aan anderen werd gevraagd of ze dat ook vonden en zagen, maar het antwoord was nee. Ik was stomverbaasd, maar dit komt omdat wij ons veroordelen voor dingen die anderen vaak niet eens zien. Mocht het nou gebeuren dat je het tijdens een presentatie even niet meer weet of je tekst kwijt bent? Stop met weerstand creëren dat iets anders gaat en weet dat stress aanstekelijk is. Laat een stilte vallen terwijl je publiek blijft aankijken. Een mooi moment om je te herpakken, want stiltes die voor jou zo lang duren dat ze akward aanvoelen komen bij het publiek pas echt goed over.

4. Maak connectie met het publiek

Toen een mede cursist zei: “ik wil het zo goed mogelijk doen” herkende ik me daar wel in, maar ik realiseerde me ook dat je veel verder komt met de insteek dat je anderen waarde wil brengen als je een presentatie geeft en dat het niet om jezelf draait, maar je publiek. Dat kwam door een oefening die we hadden gedaan om de focus van jou te halen door in jezelf ja tegen je publiek, verhaal en jezelf te zeggen. Herhaal: ik zeg ja tegen mezelf, ik zeg ja tegen mijn verhaal, ik zeg ja tegen mijn publiek. Als je inziet dat presenteren een wisselwerking is tussen jou en het publiek en het niet jij tegen het publiek is, ontstaat er pas ruimte voor interactie en dat zorgt weer voor de connectie die niet mag ontbreken in je presentatie.

5. Go out with a bang

Ga eens bij jezelf na hoe je een presentatie eindigt? Je kunt dit krachtig doen door je presentatie af te sluiten met het punt dat je graag naar voren wilde brengen of eindig met een duidelijke vraag waarin je vertelt wat je van anderen wil en hoe ze in actie kunnen komen. Waar ik aan heb gewerkt is om na mijn laatste woord een lange krachtige stilte te laten vallen in plaats van abrupt te stoppen, zodat anderen de informatie het einde van de presentatie goed kunnen verwerken.

Wil jij ook je presentatie verbeteren bij Great Communicators? 

Great Communicators traint onder andere ondernemers, TEDx sprekers, politici en ook jij kunt de 10 opleidingen die het hele jaar door starten volgen. Op 7 september en 4 oktober begint de 5 maanden durende opleiding spreken met impact. Een allround opleiding waarin je leert hoe je je presenstatie zo goed mogelijk kan vertellen en overbrengen. Je gaat aan de slag met belemmerende gedachten die je ervan weerhouden om tijdens een presentatie de beste versie van jezelf te zijn. Je komt erachter hoe je een goede indruk maakt en welke elementen je kunt laten terugkomen in je verhaal. Je vindt alle informatie over de opleiding op de website van Great Communicators en we mogen je omdat je een goaldigger bent een kortingscode van 10% geven als je voordat je je aanmeldt een mail naar info@greatcommunicators.nl stuurt en vertelt dat je je via The Goaldiggers Club aanmeldt.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu