Goaldigger to Watch: Flora van den Berg, editor-in-chief van amfi.nl 

Succesverhalen, daar zijn er nogal veel van. Maar er zijn ook genoeg Goaldiggers die nog hard aan de weg timmeren om hun onderneming te laten slagen. Wij zetten daarom een aantal talenten in de spotlight waarvan wij denken dat zij het helemaal gaan maken. Deze keer spreken we Flora van den Berg die als eerste AMFI-student hoofdredacteur is van de website van AMFI en gastlessen geeft op ArtEZ. 

Flora van den Berg is nog maar 28 jaar, maar heeft al een CV van hier tot Tokyo. Zo werkte ze als reporter bij RTV Dordrecht, speelde ze een rol in de jongerenserie Brugklas, was ze radiopresentator in Londen, video editor bij de Telegraaf en social media manager bij Omroep Max. Twee jaar geleden besloot Flora te gaan studeren aan het Amsterdam Fashion Institute en nu is zij als eerste student ooit de hoofdredacteur van de website van het AMFI, werkt ze bij fashion tech startup LABFRESH en geeft ze ook nog eens gastlessen op het ArtEZ. Je kunt wel stellen dat we hier te maken hebben met een bezige bij. 

Je bent de eerste student die hoofdredacteur is geworden van amfi.nl. Hoe is dit zo gekomen? 

Flora: “In mijn eerste studiejaar op het AMFI, schreef ik al voor de website, maar ik merkte al gauw dat ik er niet meer zoveel plezier aan beleefde. Ik heb voor mijn studie bij verschillende media gewerkt, maar ik was eigenlijk een beetje klaar met produceren en merkte ook dat ik door de drukte van de studie me er niet toe kon zetten om nog te schrijven. Ik heb dit toen verteld aan de toenmalige hoofdredacteur, die tevens een docent is op het AMFI. Hij vond het jammer en vroeg me of ik nog wel betrokken wilde blijven door advies te geven. Dat wilde ik heel graag. Niet veel later vroeg hij tijdens een meeting of het mij niet wat leek om het stokje als hoofdredacteur over te nemen. Ik zei eigenlijk meteen ja.”

Wist je meteen hoe je het aan moest pakken of heb je anderen om advies gevraagd over hoe je deze rol moest vervullen? 

Flora: “Ik had eigelijk meteen al een hele duidelijke visie. Er waren al wat eerste- en tweedejaars studenten die schreven voor de website, maar toen ik hoofdredacteur werd heb ik meteen een vast team gevormd en taken verdeeld. Eerst deed iedereen van alles, maar nu heeft iedereen een eigen rol. Zo hebben we schrijvers, maar ook een social media team en producers die onder andere de interviews regelen. Voordat we aan de slag gingen, heb ik het team trainingen gegeven. De schrijvers leerde ik over SEO en het social media team over algoritmes. Als je dat meteen duidelijk hebt, scheelt het je later heel wat werk door iedereen telkens overal op te moeten attenderen of mee te helpen. Vervolgens bedacht ik me hoe we de website konden verbeteren. De website was altijd meer een informatieve plek. Ik wilde producties maken die studenten ook echt leuk vinden om maken en om te lezen. Ik ben daarom met iedereen uit het team een-op-een gaan zitten en heb ze gevraagd wat hen nou echt interesseert. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er iemand is die graag bij The Gentlewoman stage wil lopen en daarom meer opiniestukken wil schrijven om zo een portfolio op te bouwen. Ik zei meteen: doen!”

Het klinkt alsof je het alleen maar drukker hebt gekregen!

Flora: “Eigenlijk wel, maar het overnemen van het hoofdredacteurschap is heel organisch gegaan. Het scheelt ook dat ik nu niet meer zelf produceer, maar dat ik vooral regel. Toch heb ik het inderdaad drukker dan de meeste klasgenoten. Wanneer we bijvoorbeeld pas in de middag les hebben, kunnen veel studenten uitslapen. Ik niet, want ik heb al mijn afspraken om de lessen heen gepland. Mijn week is van 8 uur in de ochtend tot 6 in de avond gevuld, vaak nog later. En dan wil ik natuurlijk ook nog mijn vriendinnen en vriend vaak genoeg zien.”

Hoe houd je dit vol, ben je een goede planner? 

Flora: “Ja, ik probeer altijd wel alles op te schrijven in Google Calender. Ik moet wel, anders wordt het een grote chaos. Maar ik moet zeggen dat de work-life balance er bij mij soms wel inschiet. Ik had laatst nog ruzie met mijn vriend hierover. Ik was die week al nauwelijks thuis geweest door afspraken en toen bleef ik ook nog eens langer bij een feestje hangen dan dat ik met hem had afgesproken. Toen vond ‘ie me toch wel even een kutwijf, maar dat snap ik. Op zo’n moment besef ik dat ik soms meer tijd voor hem moet vrijmaken, maar ik vind het heel leuk om bezig te zijn met mijn werk en ik ben ook continu op zoek naar nieuwe uitdagingen.”

Ja dat is te merken, want je geeft nu ook gastlessen op het ArEZ. Hoe is het om als student les te geven?

Flora: “Ja, dat klopt. Ik gaf al les in Personal Branding aan studenten Toegepaste Psychologie op het HBO Drechtsteden. Hierdoor raakte ik in contact met een gastdocent van ArtEZ. Die docent ging even later stoppen bij ArtEZ en droeg mij aan als vervanging. Het is nog steeds niet helemaal te beseffen. Soms voelt het ook niet echt legit. Ik; een student die les geeft. Maar het gaat tot nu toe goed. Ik vind het heel leuk om te doen.”

Wat is je grootste mijlpaal tot nu toe? 

Flora: “Dat is lastig te zeggen. Ik zat gisteren nog aan mijn vader te vertellen dat ik vandaag dit interview zou hebben en hij zei: het gebeurt jou allemaal ook maar. Hij weet heel goed dat ik er keihard voor werk, maar ik heb wel van die gekke dingen die me overkomen. Toen ik bijvoorbeeld met mijn studie Rechten was gestopt, want dat heb ik ook nog gedaan, heb ik een half jaar aan een project gewerkt voor het ministerie. Deze baan kreeg ik aangeboden toen ik met iemand in de trein aan de praat raakte. In de trein! Hoe verzin je het? Maar om terug te komen op je vraag; ik denk dat ik toch wel het meest trots ben op het behalen van mijn propedeuse. Dat klinkt misschien heel gek, door alles wat ik op werkgebied heb gedaan, maar met dat papiertje was ik zó blij. Ik denk dat het komt omdat dit het eerste was waar ik echt heel veel moeite voor moest doen. Ik heb ‘m dan ook niet ergens in een mapje liggen; hij hangt in een lijstje aan de muur. Mijn volgende mijlpaal wordt mijn diploma, die hang ik er natuurlijk naast.”

Je weet wat je doet en je lijkt heel zeker van je zaak, heb je ook wel eens je onzekerheden?

Flora: “In mijn werk ben ik best zelfverzekerd. Dit komt omdat ik heel veel probeer en doe, waardoor ik weet wat ik goed kan en wat niet. Ik vind het ook heel belangrijk en goed om te reflecteren wanneer ik iets heb gedaan. Wat ging goed? Wat kon beter? Ik heb dan ook totaal geen moeite met kritiek ontvangen, sterker nog; feedback is juist heel fijn en ik wil het van iedereen hebben, of het nou van een docent is of van iemand uit mijn team. Maar natuurlijk heb ik ook wel eens mijn onzekere dagen, dan vind ik mezelf te dik of denk ik dat ik niks kan. Op zo’n dag jank ik even alles eruit en neem ik een lekker lang bad. Daarna is het weer over en kan ik er weer tegenaan.” 

Wat is je ultieme tip voor ondernemende vrouwen?

Flora: “Dat is toch wel echt netwerken. Zo’n beetje iedere baan heb ik gekregen door te netwerken. Heel vaak was ik op basis van mijn cv niet eens geschikt. Wel raad ik iedereen aan om doelgericht te netwerken. Het klinkt hard, maar het is zonde van je tijd om met mensen te netwerken die niet in jouw werkgebied zitten of waar je van weet dat je er niks aan gaat hebben. Wanneer je op een netwerkevenement merkt dat je gesprek al gauw gaat over ditjes en datjes in plaats van over werk, weet je dat je door moet naar de volgende gesprekspartner.”

Waar zie jezelf over 5 jaar? 

Flora: “Jeetje, daar denk ik eigenlijk nog niet heel erg over na. Ik denk wel vooruit, maar niet zo ver vooruit. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met een serie podcasts. Dit kwam ook een beetje toevallig op mijn pad en de radiopresentator in mij kon het niet laten. Ook moet ik gewoon nog mijn minor doen en stages lopen voor mijn studie. Ik zit te denken aan een minor entrepeneurship, omdat ik me meer wil verdiepen in ondernemen. Ook zou ik heel graag stage willen lopen bij een groot bedrijf, Unilever bijvoorbeeld. Wie weet waar ik over 5 jaar ben.” 

Let’s Talk

Welke ondernemer zou jij in de volgende Goaldigger to Watch willen zien? Deel het hieronder in de comments.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.
BewarenBewaren

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu
×
×

Winkelmand