Goaldigger Talk met Sule Orhan, founder schoenenlabel L'enfant Terrible

Sule Orhan zei haar baan als art director bij een reclamebureau gedag om haar eigen schoenenlabel te beginnen. Met L’enfant Terrible maakt ze betaalbare statement shoes met als ultieme goal om haar schoenen wereldwijd te verkopen. Ze ziet tegenslagen als een uitdaging en ziet de weg naar het uiteindelijke einddoel toe al als een succes. In deze Goaldigger Talk deelt Sule wat er allemaal komt kijken bij het ondernemen en het najagen van haar goals.

Sule Orhan

Sule Orhan houdt van schoenen. Mooie schoenen. Maar kwam al snel uit bij peperdure high end merken als ze op zoek was naar iets leuks. Dat kon beter en met haar achtergrond als vormgever kon ze dat ook zelf. Ze begon haar eigen schoenenlabel L’enfant Terrible met als doel stoere, leuke schoenen voor de hedendaagse vrouw die niet alleen kwalitatief goed zijn, maar ook betaalbaar. Inmiddels kun je de schoenen van L’enfant Terrible door heel Nederland kopen in verschillende winkels en is Sule hard bezig om uit te breiden naar het buitenland.

Wat is op dit moment je goal?

Sule: “Ik ben nu bezig met de volgende stap voor l’enfant Terrible en dat is uitbreiden naar het buitenland. Ik heb dat de eerste paar jaren afgehouden, omdat ik mijn bedrijf echt de kans wilde te geven om goed te groeien en zoiets is toch een hele grote stap. Nu zijn we er klaar voor. Nederland is klein en als je echt groot wilt worden dan moet je wel naar het buitenland gaan. We zitten nu in België, Duitsland en Spanje en we zijn hard bezig met andere landen.”

Welke acties onderneem je om dat goal te bereiken?

Sule: “We zijn nu bezig met dingen als beurzen en agentschappen in het buitenland. Ik ga daar zelf naartoe en heb mensen vanuit Nederland die me daarbij helpen. Als het bedrijf groeit vind ik het fijn om dingen uit handen te geven en door professionals te laten doen die daar echt goed in zijn, zodat ik mij kan storten op de creatieve kant. Nu we bewust de stap nemen om naar het buitenland uit te breiden, ontwerp ik daar niet specifiek voor. De collectie is heel divers en heeft voor ieder wat wils. Er zijn schoenen met veel glitter die goed passen bij bijvoorbeeld Dubai, maar ik heb ook schoenen die minimalistisch zijn en het goed zouden doen in Scandinavië. De rode draad blijft hetzelfde: edgy, stoere schoenen die net even wat anders zijn en een basiscollectie van schoenen die iedere vrouw in haar kast zou moeten hebben.”

Dat klinkt heel divers inderdaad. Waar haal jij je inspiratie uit?

Sule: “Ik ben gek op reizen en daar haal ik heel veel inspiratie uit. Ik probeer het zoveel mogelijk te doen. Vaak combineer ik het met een werkbezoek. Ik maak dan altijd een ‘rondje gebouwen’. Ik heb architectuur gestudeerd en ik vind dat ontzettend mooi om te zien. Laatst was ik bijvoorbeeld in Tokio en was ik gefascineerd door de prachtige winkels die daar zijn gebouwd en heb ik op het kunsteiland Naoshima werk van mijn favoriete architect Tadao Ando gezien. Terug in het hotel ben ik meteen gaan schetsen. Ik haal dus veel inspiratie uit reizen en architectuur en dat zie je wel terug in de collectie. Zo heb ik ook een schoen ontworpen geïnspireerd op de Peace Bridge in Canada.”

Wat zie jij als jouw grootste uitdaging?

Sule: “De work-life balance. Toen ik begon met mijn label ging al mijn tijd in het label zitten. Maar ik had toen ook alle tijd en ruimte om er helemaal voor te gaan. Maar het leven verandert en dan moet je een nieuwe balans vinden. Lastig, maar wel belangrijk. Op zo’n moment is je team dus ook erg belangrijk. Dat je daarop kan terugvallen en dat er mensen zijn die ook dingen van je kunnen overnemen.”

“Elke ondernemer heeft wel één persoon nodig die je stimuleert en motiveert.”

Hoe belangrijk is jouw vrouwelijke innercircle?

Sule: “Onmisbaar. Elke ondernemer heeft wel één persoon nodig die je stimuleert en motiveert. Ondernemerschap is gewoon echt heel zwaar. En dan is het fijn als je mensen om je heen hebt waar je steun aan hebt. Bij mij zijn dat toch wel voornamelijk de vrouwen. Mijn moeder weet mij altijd weer te motiveren en gelooft in mij, no matter what. In het begin heeft ze altijd gezegd: Sule, jij kan dit. En dat is voor mij wel echt een fijne push geweest. Aan mijn vriendinnen heb ik ook heel veel. Zo heb ik een vriendin die mij altijd wijze tips geeft en ervoor zorgt dat ik dingen weer anders bekijk. Een andere vriendin is product designer en het is heel fijn om met haar te sparren, omdat ze in hetzelfde schuitje zit en begrijpt waar ik het over heb. Het gaat ook niet alleen om het delen van problemen. Het is ook fijn om je blijdschap te delen en mensen om je heen te hebben die blij voor je zijn.”

Je bent vanuit je vaste baan als art director voor een reclamebureau begonnen met L’enfant Terrible. Wat was het moment dat je dacht: nu moet ik ervoor gaan?

Sule: “Ik solliciteerde voor een art director baan in het buitenland. Ondertussen was ik al bezig met mijn schoenenlabel en het schetsen van ontwerpen. Ik ging voor het sollicitatiegesprek naar een beurs en ik had daar zoveel geweldige schoenen gezien en producenten ontmoet. Dat zat nog in mijn hoofd. En toen ik met mijn portfolio onder mijn arm naar het sollicitatiegesprek liep, dacht ik: ik hoop dat ik het niet word. Dat was het moment dat ik besefte dat mijn hart bij het label lag. Ik heb het sollicitatiegesprek nog wel gedaan, maar ik ben uiteindelijk voor het label gegaan.”

Welke prestatie ben je tot nu toe het meest trots op?

Sule: “Dat ik het gewoon gedaan heb. Dat ik ben begonnen met L’enfant Terrible en de risico’s heb durven nemen. Vroeger zag ik niet in hoe bijzonder het eigenlijk is wat ik heb neergezet. Ik vond het opzetten van je eigen schoenenlabel heel normaal. Nu een paar jaar later zie ik wel wat ik allemaal gedaan heb en kan ik daar ook heel trots op zijn. Ik heb iets opgezet en dat loopt ook echt. En dat heb ik helemaal zelf gedaan, zonder hulp van buitenaf.”

‘Soms moet je erop vertrouwen dat de dingen lopen zoals ze lopen.’

Kan je iets noemen waar je veel van geleerd hebt?

Sule: “In het begin kon ik heel verdrietig worden als dingen niet lukten. Dan wilde ik bijvoorbeeld een winkel of een agentschap binnenkomen en dan kreeg ik een nee. Dit gebeurt vaak in het ondernemen en ik heb door de jaren heen geleerd om daarop te vertrouwen. Wat ik daarmee bedoel is dat als je er alles aan hebt gedaan en dingen lukken dan niet, dat je het ook moet kunnen loslaten. Soms moet je erop vertrouwen dat de dingen lopen zoals ze lopen. En ik heb vaak genoeg achteraf gedacht: wat ben ik blij dat die deal uiteindelijk niet is doorgegaan.”

Welke tip zou je jezelf achteraf geven omtrent het bereiken van je goals?

Sule: “Ik had wel graag gehad dat iemand van tevoren tegen mij had gezegd: neem een assistent. Geef dingen sneller uit handen. Uiteraard kan dat niet altijd, zoals in het begin, maar zodra het kan: doe het. Probeer niet alles zelf te doen, want dat kan gewoon niet. Doe de dingen waar jij goed in bent en de rest: uitbesteden. Door taken te verdelen, groei je ook sneller, want jij kan je focussen op de dingen die echt belangrijk zijn.”

In welke (werk)outfit voel jij je ‘on top of the world’ en waarom juist daarin?

Sule: “Ik houd van simpel en minimalistisch. Gewoon een spijkerbroek met een wit shirt. Ik vind het dan wel leuk om zo’n outfit af te maken met wat statement shoes. Dat hoeven niet altijd hakken te zijn, maar hakken geven mij wel een zelfverzekerd gevoel. Ik vind het vooral belangrijk om de uitstraling te laten spreken en niet alles daaromheen. Niet te veel tierlantijn dus.”

“Je moet niet stressen over dingen die misschien gaan komen.”

Wat zeg je tegen jezelf als je een moment hebt waarop je het even niet ziet zitten?

Sule: “Dit kan je wel. Dit komt wel goed. Ik oplossingsgericht en ik zie tegenslagen als uitdagingen. Het zijn momenten waar je van leert en uiteindelijk ook weer een stap verder naar je doel. In het begin ging ik hier uiteraard wat minder goed mee om. Bij mijn eerste collectie had de producent begrepen dat er roze bandjes op moesten in plaats van zwarte. Ik heb toen zo gestrest, terwijl het eigenlijk heel makkelijk op te lossen was. Don’t stress till shit hits the fan. Daar geloof ik heel erg in. Dat je niet moet stressen over dingen die misschien gaan komen. Dingen die misgaan horen er ook bij. Als altijd alles maar goed gaat, kak je ook een beetje in. Soms zie je dat iets niet werkt en ga je op zoek naar een manier waarop het wel werkt en kom je in het proces uit bij een partij die uiteindelijk beter is.”

Wie zie jij als goaldiggers?

Sule: “Bepaalde influencers zie ik wel echt als goaldiggers. Zij doen zoveel dingen en dan denk ik echt: waar haal je de energie vandaan? Bijvoorbeeld Anna Nooshin. Ze heeft een boek geschreven, ze presenteert, ze ziet er altijd goed uit, onderhoudt haar social media perfect en reist continu de hele wereld over. Het lijkt van buitenaf zo makkelijk en glamorous, maar het is enorm hard werken. Echt petje af voor zulke meiden. Ik heb daar veel respect voor.”

Hoe zorg jij voor peace of mind terwijl je een druk leven leidt?

Sule: “Momenten van rust pakken vind ik erg belangrijk. In begin heb ik alleen maar door geknald en ik heb toen wel gemerkt dat je niet lang zo kan doorgaan. Dat is niet goed voor je gezondheid. Ik heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren en even een stap terug te nemen. Dat is heel goed voor mij geweest. Nu begin ik mijn dag met mediteren en een kopje koffie en daarna begin ik met werken. Op mijn werk ga ik heel bewust om met mijn taken. Ik maak niet langer een lange lijst, maar deel mijn taken op in a, b en c taken. De a taken zijn het belangrijkst en doe ik als eerste. Daarna de b taken en tot slot de c taken, die vaak leuk zijn en minder concentratie vereisen. Tussendoor probeer ik momenten van rust en gezelligheid te creëren door met een vriendin te gaan lunchen of een les yoga te doen. En ‘s avonds werk ik niet langer door, wat ik vroeger wel altijd deed. Het lukt niet altijd om mijn dag precies zo in te delen, want soms heb je ook heftige weken vol met deadlines, maar ik probeer daar wel een balans in te vinden.”

“Ik vind het mooi dat er zoiets bestaat als The Goaldiggers Club waar je elkaar kunt inspireren, motiveren en advies kunt geven. Daar haal je zelf ook kracht uit.”

Hoe kunnen wij als vrouwen elkaar helpen?

Sule: “Ik vind het mooi om te zien dat wij vrouwen tegenwoordig bezig zijn met elkaar sterker maken en dat we eindelijk een keer voor elkaar opkomen. Daar zit zoveel meer kracht in dan elkaar neerhalen of het slechte in elkaar zien. Vrouwen steunen elkaar nu meer en ik vind het mooi dat er zoiets bestaat als The Goaldiggers Club waar je elkaar kunt inspireren, motiveren en advies kunt geven. Daar haal je zelf ook kracht uit.”

Wat is jouw definitie van succes?

Sule: “Ik vind dat je nooit moet denken in een einddoel als succes, maar meer de hele weg ernaartoe. Het is een leerproces, sta daar bewust bij stil en geniet van elk klein succes onderweg. Het feit dat je er zoveel van geleerd hebt, is al een succes. Natuurlijk is het goed om te focussen op een einddoel, maar het is ook wel belangrijk om in het nu te zijn: waar kom ik vandaan, wat heb ik bereikt en waar ga ik naartoe? Je werkt zo hard, geef jezelf daar ook de erkenning voor.”

In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor onze lezers die zelf een goal nastreven?

Sule: “Houd je wilskracht groter dan je angsten. Dat zou ik iedereen mee willen geven die aan het ondernemen is. Ik heb vrouwen om mij heen gezien die veel te lang bezig waren met het business plan en maar niet begonnen. Het is ook eng en we hebben allemaal onze angsten, maar ergens moet je ook gewoon beginnen. Je moet dingen niet uitstellen. En het voelt ook goed om dingen te doen die je eigenlijk niet durft. Ik vond het bijvoorbeeld doodeng om op televisie te komen bij RTL Boulevard en Koffietijd, maar ik wist dat ik mijn angsten opzij moest zetten, omdat dit een goede kans was voor mij en voor mijn bedrijf. Dus ik heb het toch gedaan. Dat voelt goed. Je mag jezelf vaker uitdagen. Zonder te hard te zijn voor jezelf.”

Let’s talk!

Deel in de comments hieronder wie je graag in de volgende Goaldigger Talk zou willen zien.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Sluit Menu
×
×

Winkelmand