Goaldigger to Watch: Suzanne Eikmans, founder en directeur van de app Festival Wallet

Succesverhalen, daar zijn er nogal veel van. Maar er zijn ook genoeg Goaldiggers die nog hard aan de weg timmeren om hun onderneming te laten slagen. Wij zetten daarom een aantal talenten in de spotlight waarvan wij denken dat zij het helemaal gaan maken. Deze keer spreken we Suzanne Eikmans, de founder en directeur van de app Festival Wallet.

Weg met de rijen aan de kassa’s en weg met de onnodige berg aan muntjes die je overhoudt na een festival. Dit dacht de toen 19-jarige Suzanne toen zij het idee kreeg om een app te beginnen die het betalen op festivals makkelijker moest maken. Nog geen 4 jaar later heeft Suzanne de Viva 400 Visionista Award gewonnen en vertegenwoordigde zij Nederland in een pitchwedstrijd tijdens de Global Finals van de Creative Business Cup in  Kopenhagen – en dit alles terwijl Festival Wallet nog niet eens op de markt is.

Je bent Festival Wallet begonnen omdat het kopen van muntjes zo’n gedoe is. Wat was het moment dat je dacht: nu moet ik dit doen.

Suzanne: “Ik was met mijn vriend naar een festival geweest en tijdens een after zaten we het festival na te bespreken. Die lange rijen bij de muntjeskassa’s waren een terugkerende irritatie. We dachten allebei dat dit veel beter geregeld kon worden. Ik studeerde op dat moment nog Media, Informatie en Communicatie en toen ik voor de minor Media Ondernemerschap een bedrijf moest beginnen, wist ik meteen dat ik Festival Wallet wilde beginnen. Samen met een groepje studenten deed ik veel onderzoek en kregen we positieve reacties van zowel de doelgroep als andere organisaties. Maar toen de minor voorbij was, wilden de andere studenten er niet mee verder. Zij zagen het vooral als een schoolopdracht, terwijl ik er echt potentie in zag. Toen ik zei dat ik er mee verder wilde, moedigden ze me meteen aan om dit te doen, het was tenslotte mijn idee. We hebben het wel even goed juridisch geregeld hoor, de andere studenten hebben een overeenkomst getekend waarin zij afstand doen van hun rechten. Mijn zus is advocaat en heeft mij hiermee geholpen, want stel het bedrijf loopt over een tijdje heel goed, dan wil je niet dat ze weer aan komen kloppen.”

Wat goed dat je hier toen al aan dacht! Heb je altijd al die ondernemersspirit gehad?

Suzanne: “Ja, eigenlijk wel. Ik heb nooit voor een baas willen werken en dacht altijd aan ideeën voor een eigen onderneming. Zo dacht ik aan een app waarmee je WhatsApp ook op je computer kon gebruiken. Ik was dit plan helemaal aan het uitwerken en wilde er net patent op aanvragen, toen WhatsApp zelf met deze mogelijkheid kwam. Dat was wel even balen, maar het laat wel zien dat ik altijd mijn ogen openhoud voor mogelijkheden. Ik denk dat dit ook wel komt omdat ik uit een ondernemend gezin kom. Mijn vader was zelf altijd ondernemer.”

Festival Wallet is nog niet op de markt, maar toch ben je hier al drie jaar mee bezig. Hoe verdien jij nu je geld?

Suzanne: “Nu nog helemaal niet, in tegenstelling, ik had juist geld nodig! Ik ben zelf geen ontwikkelaar, dus ik moest voor Festival Wallet opzoek naar een team aan app makers. Dit is een hele klus en zie dit maar voor elkaar te krijgen zonder geld. Ik vond een agency die het wel wilde doen. Zij hebben toen een prototype gebouwd met een heel kassasysteem. Hiermee ging ik vervolgens naar potentiële investeerders, maar dit was niet makkelijk. Investeerders willen een product zien dat market ready is en geen prototype. Uiteindelijk heb ik daarom een investering kunnen krijgen via een familielid, waar ik enorm blij mee ben. Omdat ik nu nog geen geld kan verdienen met de app, werk ik hiernaast nog op kantoor.”

Je hebt de Viva400 Visionista’s Award gewonnen en je vertegenwoordigde Nederland ook nog eens in de Global Finals van de Creative Business Cup in Kopenhagen. Hoe ben je zo in de picture gekomen?

Suzanne: “Dat is wel grappig, want ik heb de spotlight helemaal niet zelf opgezocht. Mijn oude school, de Hogeschool van Amsterdam, heeft mij opgegeven voor de Viva400 Visionista’s. Ik wist hier helemaal niks van en ontving hierover een mailtje toen ik met vriend vakantie aan het vieren was op Ibiza. Ik was een beetje overdonderd, maar dacht meteen: leuk, let’s do it. Na een trip met de laatste tien meiden en het opnemen van een televisie commercial, won ik de wedstrijd. Door die bekendheid werd ik gevraagd om mee te doen aan de Creative Business Cup en werd ik de nationale winnaar waardoor ik Nederland mocht vertegenwoordigen in Kopenhagen. Heel gaaf was dat.”

Ik kan me voorstellen dat je hier enorm trots op bent. Wat vind je nog meer leuk aan ondernemen?

Suzanne: “Ja, die awards zijn toch wel het meest tof. Maar wat vooral heel fijn is, is dat ik voor mijzelf de juiste markt heb uitgekozen. Alles kan in deze industrie. De ene dag sta je te feesten op een festival, terwijl je de volgende dag een lezing geeft op een conferentie. De festival markt is aantrekkelijk. Iedereen is laid back en aardig; dat is toch wel het leukst.”

Toch heb je ook te maken met serieuzere, minder relaxte mensen. Hoe zorg je ervoor dat je op zo’n jonge leeftijd serieus wordt genomen?

Suzanne: “Ik kan inderdaad al gauw worden gezien als een jong meisje. Daarom neem ik naar serieuze afspraken als met banken en investeerders altijd mijn vader mee. Behalve dat mijn vader zelf ook een ondernemer was en dat hij veel kennis heeft, zorgt het er gewoon voor dat ik zelf serieuzer wordt genomen.”

In een video van de Hogeschool van Amsterdam is te zien dat jij een lezing komt houden bij je oude opleiding. Door een docent wordt je voorgesteld en hij zegt dat je het niet zo goed doet vanwege je blauwe ogen, maar vanwege je inhoud. Krijg je vaak te maken met opmerkingen over je uiterlijk?

Suzanne: “Mwah, soms tussen neus en lippen door zoals deze opmerking, maar ik zie het niet als iets verkeerds. Ik heb het idee dat ik juist veel meer waardering krijg, omdat ik een vrouw ben en een ondernemer. Mensen zijn soms ook wel bereid om meer voor je te doen wanneer je er leuk uitziet, dus het heeft zo zijn voordelen.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor Festival Wallet? Wanneer ben je van plan de app te lanceren?

Suzanne: “Eigenlijk wilde ik de afgelopen Koningsdag al lanceren, maar dat is niet gelukt. De app was nog niet af en ik wil ‘m perfect hebben. Zolang hij niet perfect is, ga ik het niet op de markt brengen. Ik ben nu geïntegreerd met de social festival app Woov en daarbinnen gaan wij Festival Wallet lanceren. Met de app heb je dus straks een all-inclusive pakker; een sociaal platform én een betaalsysteem. Ik durf nu niet met zekerheid te zeggen wanneer we wel gaan lanceren, maar ik hoop voor Amsterdam Dance Event in oktober. Aan het begin van deze festivalweek heb je de conferentie ADE Green. Hier wordt er gepraat over duurzaamheid, innovatie en social change. Dit lijkt me hét perfecte moment om te lanceren, dus daar werken we nu naartoe.

Wat is je ultieme ondernemerstip voor starters?

Suzanne: “Je moet achter je idee staan, dat is echt heel erg belangrijk. Wanneer je dit niet doet, kan je al gauw laks of lui worden en weet je dat het er niet in zit. Je moet dag en nacht aan je idee willen werken en de energie ervoor hebben. Overtuigingskracht en doorzettingsvermogen zijn ook heel belangrijk, want het is niet altijd even makkelijk. Wat mij ook heel erg heeft geholpen, is dat ik eerst alle dingen rondom mijn bedrijf heb opgezet waardoor je bekendheid krijgt. Dit gaf mij een stok achter de deur om er werk van te maken. Toen ik mij eenmaal inschreef bij de Kamer van Koophandel, een Facebook-pagina aanmaakte en een website liet bouwen, moest ik wel. Pas daarna ben ik me weer verder gaan storten op de inhoud. Dit heeft enorm geholpen.”

Let’s Talk

Welke ondernemer zou jij in de volgende Goaldigger to Watch willen zien? Deel het hieronder in de comments.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren

Laat een reactie achter

Instagram did not return a 200.
Sluit Menu
×
×

Winkelmand