Krijg uit een onderhandeling wat jij wilt met het advies van deze 4 ondernemers

Onderhandelen, het blijft lastig. Hoe zorg je er nou voor dat jij uit een onderhandeling krijgt wat jij wilt en je niet laat overrulen en naar huis gaat met minder dan dat jij waard bent? Wij vroegen 4 ondernemers hoe zij dat aanpakken en wat hun number 1 onderhandeltip is. 

1. Weet goed waar je precies over onderhandelt

Merel van der Wouden, founder van online onderhandelcursus Blackbird Negotiations: “Mijn ultieme onderhandeltip is dat je ten eerste heel goed moet weten waar je precies over onderhandelt, wat je wilt, wat (je verwacht dat) de wederpartij wilt en waarom. Stel je voor dat je onderhandelt over een passend salaris, dan is het van belang dat je gedegen onderzoek doet naar wat je waard bent. Dit betekent een onderzoek naar je marktwaarde. Online zijn daar tegenwoordig goede tools voor beschikbaar. Mijn voorkeur gaat uit naar www.payscale.com. De Payscale database bevat 54 miljoen profielen van personen over de gehele wereld. Via de website kun je een (gratis) salarisrapport laten opstellen door middel van het invullen van een vrij gedetailleerde vragenlijst. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke opleiding(en) je hebt afgerond, in welke stad je werkzaam bent, hoeveel jaren werkervaring je hebt en aan hoeveel personen je leiding geeft (etc.). Op basis van deze informatie wordt een ‘peergroup’ gecreëerd. Een ‘peergroup’ is een groep personen die het dichtst bij jouw profiel in de buurt komen. In het salarisrapport wordt, onder andere, jouw salaris ten opzichte van jouw ‘peergroup’ geschetst. Naast het raadplegen van online bronnen raad ik ook altijd aan om in je kennissen- en/of vriendenkring rond te vragen wat een gepast salaris voor jouw functie zou kunnen zijn. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld te vragen aan personen met een vergelijkbare functie en aantal jaren werkervaring wat zij verdienen. Mocht dit een stap te ver voor je zijn, dan kun je altijd jouw profiel schetsen en vragen wat zij een passend salaris zouden vinden. Met deze informatie weet jij wat je waard bent in de markt en over feiten valt niet te discussiëren! Succes, YOU GOT THIS!”

2. Creëer zoveel mogelijk helderheid over de opdracht


Yara Michels, influencer, vlogger, hoofdredacteur LINDA.meiden: “Probeer zoveel mogelijk scenario’s vooruit te bedenken. Soms komt het voor dat een merk achteraf heel veel van je wil en allemaal dingen door gaat plaatsen of dat je opeens met je hoofd op een billboard hangt of de content in 3 talen wil. Creëer zoveel mogelijk helderheid over de opdracht en dat dát het kader is waar je voor betaald krijgt en alles wat daarbuiten valt dus extra voor betaald moet worden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Verder is het ook belangrijk dat je gelooft dat je dingen waard bent. Iemand vraagt jou niet voor niets. Ze willen jou!  Twijfel niet aan jezelf. Dat doen vrouwen heel erg, maar als je dan toch moet kiezen tussen jezelf downgraden of upgraden, ga dan naar boven.”

3. Geloof in je meerwaarde voor de ander en creëer in iedere samenwerking een win-win situatie

Esther van Diepen, founder Mom in Balance (outdoor trainingen voor zwangeren, hersteltraining na de bevalling en total body workouts voor vrouwen): “Ik geloof er heel sterk in dat wanneer je gepassioneerd bent over wat je doet en ook daadwerkelijk gelooft in de meerwaarde voor de ander dat het heel makkelijk is om iemand te overtuigen, je verhaal onder de aandacht te krijgen en daarmee je idee te laten groeien. Daarnaast luisteren we goed naar de vrouwen in onze workouts en coaching sessies en spelen we in op hun behoefte. In de samenwerking met nieuwe partners kijken we vooral hoe wij elkaar kunnen versterken en hoe we beide kunnen laten groeien. Wanneer het je lukt om in iedere samenwerking een win-win situatie te creëeren wordt het makkelijker om tot vruchtbare samenwerkingen te komen. Ook helpt het mij in iedere ‘onderhandeling’ om van tevoren het doel van de meeting en samenwerking heel helder te hebben. Op deze manier kun je sneller tot een goed aanbod komen voor een samenwerking of voor meer exposure.”

4. Geef elkaar vertrouwen en vrijheid

Davy Hezemans, eigenaar Spice PR: “Een samenwerking is als een relatie. Onderling vertrouwen en respect liggen aan de basis van een succesvol resultaat. Soms laat ik de de invulling van het budget aan de klant, waarbij ik hen vraag zelf te bepalen wat zij de samenwerking waard vinden. Met zeer verrassend resultaat overigens. Door de verantwoordelijkheid bij de klant zelf te leggen, komt de klant vrijwel altijd met een aanbod dat volledig in lijn is met de Scope of Work. Mocht een klant er een ‘slaatje uit willen slaan’ dan weet ik ook voldoende en is dit een reden om überhaupt niet met elkaar in zee te gaan.”

Let’s talk!

Deel in de comments hieronder jouw number 1 onderhandeltip.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.
 

Laat een reactie achter

Instagram did not return a 200.
Sluit Menu