Begin een YouTube-kanaal met deze tips van Britt van Smeerdijk

Tegenwoordig schieten de YouTube-kanalen als paddestoelen uit de grond en maken ook veel ondernemers video’s. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kanaal eruit springt? En hoe word je serieus genomen door je doelgroep? Britt van Smeerdijk is founder van Booming Productions en werd onlangs uitgeroepen tot Freelancer of the Year 2018. Op haar YouTube-kanaal plaatst zij tips en vlogs over het leven van een ondernemer. Vandaag deelt Britt tips waarmee jij een professioneel YouTube-kanaal kunt opzetten.
Bron: https://actinginlondon.co.uk/best-cameras-for-vlogging/

1. Zoek jouw Unique Selling Point

Britt: “Tegenwoordig zijn er ontzettend veel YouTube-kanalen. Wist je bijvoorbeeld dat er iedere minuut 300 uur aan materiaal op YouTube wordt gezet? Het is daarom enorm belangrijk dat jij weet op te vallen met je kanaal en je content. Dit doe je door op zoek te gaan jouw Unique Selling Point. Om deze te vinden, moet je weten waarin jij anders bent dan de rest, wat jou interessant maakt en waarom mensen dit zouden willen zien. Een goed voorbeeld is een beautykanaal. Hier zijn er zoveel van, dat je met alleen jezelf opmaken het bereik niet gaat halen. Je moet een originele invalshoek vinden. Begin bijvoorbeeld een beauty kanaal voor een oudere doelgroep, of maak filmpjes waarin je je eigen make-up maakt. Kijk ook naar wat je zelf nog niet op YouTube kunt vinden. De onderwerpen beauty en mode zijn al enorm vertegenwoordigd online, maar andere beroepen als kinderpsychologe of jurist juist niet. Misschien kan je daarom van goede toegevoegde waarde zijn.”

2. Stippel je content uit met het 3H-model

Britt: “Ga je je focussen op vlogs of worden het meer video’s waarin je tips geeft? Ga je elke week iemand interviewen of behandel je elke week een praktijkvoorbeeld? Of wil je misschien wel een combinatie van verschillende soorten video’s? Dit zijn allemaal dingen waar je van te voren al goed over na moet denken. Mijn advies is om goed te kijken naar het 3H-model voor contentstrategie van Google. De drie H’s staan voor Hygiene, Hub en Hero. Hygiene content is bedoeld om het publiek te lokken, dit kunnen korte video’s zijn met tips, tutorials en reviews. Hub content zorgt ervoor dat jouw doelgroep zich verbonden voelt met je merk, denk hierbij aan maandelijkse blogs of weekvlogs. Waar veel meer tijd in zit is Hero content, dit is steengoede content die iedereen móet zien. Deze afwisseling is heel belangrijk en zorgt ervoor dat je je video’s meer kan categoriseren. Wat ook belangrijk is, is dat je goed van te voren bedenkt of datgene wat je laat zien in je video’s bij je kanaal past. Ik heb bijvoorbeeld een kanaal over mijn leven als jonge ondernemer, waarop ik een mix heb van video’s met tips en vlogs. Maar de vlogs die ik maak, gaan wel echt alleen over werkmomenten en niet over privé-zaken. Hier heb ik bewust voor gekozen.”

3. Maak een schema voor jezelf

Britt: “Plan op welke dag je je video’s opneemt, welke dag je het gaat editen, welke dagen je de video’s upload op YouTube en probeer je hieraan te houden. Wanneer je dit hebt vastgelegd is dit niet alleen fijn voor de kijkers dat zij weten wanneer ze jouw video’s kunnen verwachten, maar geeft het je zelf ook rust omdat je weet waar je aan toe bent. Een constante stroom aan video’s is belangrijk om je kanaal te laten groeien, dus om jezelf nog meer rust te gunnen is het verstanding om een voorraad aan video’s op te bouwen voordat je je kanaal begint. Dit scheelt een hoop stress, voor als je een keer ziek bent of wanneer je onverwachts geen tijd hebt om een video op te nemen.”

4. Straal professionaliteit uit

Britt: “Kleine handelingen kunnen je YouTube-kanaal al veel professioneler laten ogen. Maak voordat je je kanaal begint een eigen huisstijl. Dat wil zeggen dat je je thumbnails, titels, headers en trailers in dezelfde stijl hebt. Bepaal ook van te voren of je al je titels in caps lock doet, of niet. Het is belangrijk om consistent te zijn. Ook een kanaal-trailer en het hebben van verschillende afspeellijsten straalt professionaliteit uit. Een potentiële kijker komt dan op je kanaal en ziet dat je alles goed op orde hebt en je kanaal serieus neemt. Deze kijker is dan sneller geneigd om te abonneren.”

5. Begin!

Britt: “Sommige mensen stellen het echt beginnen veel te lang uit. Ze zijn onzeker; denken dat ze nog niet het juiste plan hebben, ga zo maar door. Wacht niet te lang en leer ook gaande weg. Bekijk je eigen video’s, sta open voor feedback van anderen, verbeter jezelf en groei.”

Let’s Talk

Zit jij eraan te denken om een YouTube-kanaal te beginnen? Deel het hieronder in de comments.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Sluit Menu
×
×

Winkelmand