Wanneer zeg je ja en wanneer zeg je nee? Business coach Gerlinde van der Struijk geeft tips om je grenzen aan te geven

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je geeft iemand een vinger en vervolgens word je hele hand mee gegrepen en zit jij in een moeilijke situatie waar je alleen maar uitkomt door keihard nee te zeggen. En laat je daar nou net moeite mee hebben. Of is het bij jou juist andersom en kom je niet verder, omdat je nergens ja op zegt? Misschien wel uit angst. Grenzen aangeven is een struggle waar iedereen doorheen gaat. Business coach Gerlinde van der Struijk deelt tips om daar stap voor stap een betere balans in te vinden. 

Bron: http://www.theyallhateus.com/yes-no/

1. Ga eens over die grens heen

Gerlinde: “Je grenzen stel je het beste vast doordat je ze een keer over bent gegaan en je de consequenties daarvan hebt ervaren. Bijvoorbeeld een opdrachtgever doet ingewikkeld over het aan jou toekennen van een klus en je hebt het gevoel dat je aan het lijntje wordt gehouden. Dat kun je een eerste keer best lang volhouden, omdat je gelooft dat ze je die klus gaan gunnen. Maar als je een keer hebt ervaren dat het je meer energie kost om achter een ja/nee aan te gaan en je vervolgens toch misgrijpt, geef je een volgende keer al eerder in zo’n proces aan dat je binnen een week duidelijkheid wil en je anders de opdracht teruggeeft. Dan zit je in een betere energie dan wanneer je je aan het lijntje laat houden en je stelt je daarmee professioneel op richting je relaties. Door ervaring op te doen zul je je grenzen beter aan kunnen voelen en kunnen aangeven. Een keertje over je grenzen heen is dus helemaal niet erg, maar een leermoment waar je in je verdere professionele carrière veel aan hebt.”

2. Zeg nee met een glimlach

Gerlinde: “Grenzen aangeven kan lastig zijn, omdat je hiermee voor jezelf opkomt en de ander daar wellicht minder plezier mee doet. We zijn gewend om ons dienstbaar op te stellen. Maar je kunt ook ‘nee’ zeggen met een glimlach. Maak er een uitdaging van om iemand ondanks dat je nee zegt of een beperking aan zijn of haar verzoek geeft, toch een positief gevoel te geven. Wat kan helpen is om je boodschap te verpakken in een positieve opmerking of je ware boodschap/grens. En houd het dichtbij jezelf. Een voorbeeld:
‘Ik ben ontzettend blij dat ik dit project voor je mag uitvoeren. Voorheen heb ik ervaren dat de afstemming niet helemaal uitpakte zoals ik wilde. Dus ik stuur je nu een korte planning toe zodat je aan kunt geven of je hiermee akkoord bent. Dan weet ik dat ik mijn tijd efficiënt in kan richten en tijdig aan kan geven als iets niet lekker loopt.’
of
‘Ik wil altijd kwaliteit leveren en als je voor het einde van deze week <je product> al wil ontvangen, dan gaat dat echt ten koste van de inhoud van mijn voorstel. Ik wil hier toch drie dagen langer voor uittrekken zodat ik er helemaal achter sta en je jouw event tot een succes kunt maken.’
Nee zeggen hoeft helemaal niet negatief te zijn.”

3. Heb voordat je een gesprek ingaat voor jezelf helder wat je wil

Gerlinde: “Als je slecht bent in je grenzen aangeven, heb dan bij het ingaan van een gesprek voor jezelf helder wat je wil. Als je weet dat je een bepaalde tijd ergens voor nodig hebt, schrijf dat dan van tevoren op zodat je dat in je gesprek meegeeft en je je niet laat overrulen door een ander. Of omdat je zelf niet precies weet waar je grens ligt, en je al ‘ja zegt’ voordat je het weet. Als je in een gesprek een verzoek krijgt waarvan je nog niet weet of je daarop in wil gaan. Koop dan tijd door te zeggen dat je nog het een en ander uit wil zoeken en er de volgende dag op terugkomt. Dit komt juist professioneel over omdat je een goed antwoord wilt geven. En het geeft je tijd om eventueel nog met iemand te sparren of je hier wel of niet op in wil gaan.”

4. Wees realistisch in je tijdsplanning

Gerlinde: “Als je tegen bepaalde taken ja zegt, dan betekent dat ook dat je daar tijd in gaat stoppen. Als je nu al op je tandvlees loopt, kan dat betekenen dat je met andere werkzaamheden moet gaan stoppen. Als je nog niet zo goed kunt inschatten wat realistisch is, dan kan het volgende helpen:
1. Schrijf een week lang op hoe lang je met bepaalde taken bezig bent (het kan soms echt langer duren dan je denkt). Of schrijf elk uur op wat je aan het doen bent.
2. Na een week bekijk je de lijst en zie je hoeveel tijd je voor activiteiten nodig hebt.
3. Als je merkt dat het teveel wordt: welke taken kun je schrappen of uitbesteden?
4. Hoe wil je de week daarop inrichten? Schrijf dat uit met een grof tijdspad.
5. Houd die week weer een lijst bij met activiteiten.
Een heldere tijdsplanning kan het ja of nee zeggen een stuk makkelijker maken.”

5. Zeg soms ook wél ja

Gerlinde: “Als je weet dat iets eigenlijk buiten je comfort zone is, maar je wel verder brengt naar jouw uiteindelijke doel, dan zeg je ja en ga je later bedenken hoe je dit aan gaat pakken. Maar doe dit niet te vaak, want teveel ja zeggen kan ook zorgen voor onvoldoende focus, waardoor je de kansen die je pakt niet goed kunt uitvoeren en dus ook niet daadwerkelijk met beide handen aangrijpt. Zeg nee als het je juist van je focus afhoudt en dus verder van je doel verwijdert en ja als je door die kans een aantal tussendoelen kan overslaan richting je uiteindelijke doel.”

Gerlinde van der Struijk

Business coach Gerlinde van der Struijk was een van de 3 aanwezige business coaches bij The Goaldiggers Club Session op 4 maart in W Amsterdam. Gerlinde helpt ambitieuze vrouwen in simpele stappen hun doelen te bereiken en te floreren op zowel persoonlijk als carrière-gebied, zodat al hun mooie en inspirerende plannen ook echt uitgevoerd worden.
 

Let’s Talk

Heb jij moeite met je grenzen aangeven? Deel het hieronder in de comments.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu
×
×

Winkelmand