In 5 stappen je doelen helder met deze tips van business coach Gerlinde van der Struijk

Heb jij moeite met het vaststellen en zo concreet mogelijk maken van je doelen? Of je nou een nieuw doel moet bepalen of dat je tussentijds even de richting terug wil krijgen, door de juiste doelen te stellen krijg je focus en kan je ook echt efficiënt aan de slag. Business coach Gerlinde van der Struijk kan je hierbij helpen. Gerlinde deelt 5 stappen die jou helpen je doelen vast te stellen en focus te krijgen in de dingen die je wil bereiken.  

Gerlinde van der Struijk

Business coach Gerlinde van der Struijk was een van de 3 aanwezige business coaches bij The Goaldiggers Club Session op 4 maart. Gerlinde helpt ambitieuze vrouwen in simpele stappen hun doelen te bereiken en te floreren op zowel persoonlijk als carrière-gebied, zodat al hun mooie en inspirerende plannen ook echt uitgevoerd worden.

1. Schrijf op wat je wil bereiken

Begin met op te schrijven wat je wil bereiken. Door het op te schrijven en uit te spreken, neem je al een hele grote stap in de richting van het behalen van je doel. Maak het antwoord zo concreet mogelijk. Misschien wil je een kledingwinkel openen, of een webshop beginnen of een boek schrijven. Maar misschien is het ook nog niet zo concreet. Als het nog globaal is in termen van meer rust of meer vrijheid, stel jezelf dan de vraag: wanneer ervaar ik vrijheid of wanneer ervaar ik meer piece of mind? Vraag door en maak het jezelf niet te gemakkelijk. Door door te vragen worden jouw antwoorden en doelen vanzelf concreter.

2. Schrijf op wat het doel jou gaat brengen

Ga vervolgens verder met opschrijven wat dit doel jou gaat brengen. Waarom wil je dit bereiken? Wil je bijvoorbeeld meer vrijheid of meer geld verdienen? Wees eerlijk. Dit is belangrijk, omdat je op deze manier weet waarvoor je iets doet. Maar ook omdat het je meer inzicht geeft in het waarom achter jouw doel en of dit doel jou persoonlijk ook daadwerkelijk iets brengt. Is dit wel echt jouw persoonlijke doel? Of is het meer iets wat je wil, omdat anderen dat willen? Bewaar alles wat je opschrijft zodat je ook in drukkere tijden of als de dingen even niet lukken, terug kan lezen waarom dit doel ook alweer zo belangrijk voor je was.

3. Deel je doel op in subdoelen

Schrijf alle subdoelen op die je denkt te moeten bereiken om tot dat ene grote doel te komen en verdeel ze vervolgens in de volgende 3 categorieën:
Overzichtelijke termijn: Er moet voor dit doel nog veel gebeuren, maar wat je nastreeft en wanneer het bereikt kan worden is te overzien. Deze categorie is voor doelen die binnen  maximaal 9 maanden bereikt moeten worden.
Korte termijn: Op korte termijn kan dit subdoel worden bereikt. Het doel is specifiek, meetbaar en realistisch. Deze categorie is voor doelen die binnen maximaal 2 maanden bereikt moeten worden.
Dagelijkse & wekelijkse actielijst: De derde en laatste categorie gaat over het nu. Zorg ervoor dat je per week een aantal uren besteedt aan je doel. En plan deze acties in, zodat je continu bewuste keuzes maakt die je verder brengen. Noteer elke ochtend je ‘grote 3‘ die je in ieder geval die dag afrondt.
Als je doel nog globaal is, probeer dan een eerste termijn/subdoel te bepalen en begin vervolgens gewoon. Vertrouw erop dat je andere subdoelen zich gedurende die eerste termijn zullen concretiseren. Als je in beweging komt, komen de antwoorden vanzelf.

4. Schrap datgene dat niet meer bijdraagt aan je doel

Je wil je doel bereiken en toch doe je waarschijnlijk nog van alles wat daar niet aan bijdraagt. Misschien zelfs zonder dat je het doorhebt. Om erachter te komen wat je kan schrappen moet je eerst dagelijks bijhouden (van uur tot uur) welke activiteiten je onderneemt. Maak na een week de balans op en schrap de week die daarop volgt een groot deel van onnodige activiteiten die niet bijdragen aan het behalen van je goals. Een grote valkuil kan bijvoorbeeld je telefoon zijn. Download eens de app SPACE die bijhoudt hoeveel tijd je eigenlijk aan je telefoon besteedt. Een groot deel van die tijd had je ook aan het bereiken van je goal kunnen besteden. Door te schrappen in wat niet bijdraagt aan het behalen van je goals creëer je tijd en lucht om je nieuwe goal ook echt te behalen. Al je energie gaat nu naar je doel en het behalen daarvan.

5. Noteer wekelijks waar je energie van krijgt

Evalueer aan het einde van de week wat energie-gevers zijn geweest. Realiseer je dat waar je energie van krijgt, een bron is van dat wat jou gelukkig maakt. Door wekelijks op te schrijven waar je energie van krijgt, krijg je ook inzicht in wat jou helemaal geen energie geeft of juist alleen maar energie kost. Je kan er op deze manier achterkomen dat dit niet het pad is wat je wil bewandelen. Mocht dat het geval zijn, dan is ook dat inzicht super waardevol. Neem dan een afslag richting een nieuwe focus.

Wil jij verder werken aan je doelen met Gerlinde?

 
Speciaal voor The Goaldiggers Club biedt Gerlinde een gratis pakket aan om jou verder te helpen met het vaststellen en bereiken van jouw doelen. Wat krijg je? Een intake via skype, een actieplan en vervolgens een evaluatie via skype. Klik hier om het pakket aan te vragen en zo snel mogelijk met jouw doelen aan de slag te gaan!
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu
×
×

Winkelmand