Anouk van der Linden van The Funnel Club deelt haar tips voor de perfecte sales funnel

Potentiële klanten en opdrachtgevers werven die daadwerkelijk tot conversie overgaan? Yes, please! Anouk van der Linden is founder van de The Funnel Club en deelt haar tips voor het creëren van de perfecte sales funnel.

Beeld via: http://thecuratedcollectiveco.com/create-cultivate-conquer-learned-create-cultivate/

Het begrip ‘sales funnel’ brengt misschien soms nog wat mysterie met zich mee, maar niet voor online entrepreneur Anouk van der Linden. Als founder van de Funnel Club helpt ze ondernemers om van een geïnteresseerde klant ook daadwerkelijk een betalende klant te maken. Daar willen wij natuurlijk álles over weten…

Wat is een sales funnel precies?

Anouk: “Een sales funnel is het proces waarbij je potentiële klanten op een laagdrempelige manier stap-voor-stap laat kennismaken met de diensten en/of producten van je bedrijf. Het is daarbij essentieel in dit proces dat in iedere stap relevante waarde wordt toegevoegd voor (potentiële) klanten. Een klant wordt hierdoor stapje voor stapje opgewarmd en gaat uiteindelijk over tot het aanschaffen van je product en/of dienst.”

Wat zijn de ingrediënten van een sterke sales funnel?

Anouk: “Zonder een goed doordachte strategie, geen goede sales funnel! Een sterke sales funnel start dan ook altijd met het bepalen van de juiste strategie afgestemd op je bedrijf. Wie is je ideale klant? En wat zijn de problemen van deze klant? Welk probleem gaat je bedrijf oplossen?
In de vervolgstap is het belangrijk dat je bedrijf meteen klantwaarde levert door één dringend probleem voor haar klant op te lossen. Hoe dan? Met behulp van een korte en krachtige weggever! De klant moet meteen opluchting voelen door deze weggever en jou als expert beschouwen en vertrouwen. Nieuwsbrieven of een e-book met 100 bladzijden leiden over het algemeen niet tot opluchting en vertrouwen bij de lezer. Opdringerigheid evenmin.
Wanneer je bedrijf het vertrouwen van de klant heeft gewonnen en de klant het e-mailadres heeft achtergelaten, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de relatie verder uit te bouwen door relevante waarde te blijven aanbieden. Uiteindelijk voelt de klant zich zo comfortabel bij je bedrijf, dat deze klant overgaat tot aanschaf van een product en/of dienst van je bedrijf.
Door stappen in de sales funnel te automatiseren, creëert een ondernemer meer omzet én meer vrijheid. De opgezette sales funnel zorgt ervoor dat er continu leads worden gegenereerd.”

Een sales funnel is dus vaak een geautomatiseerd proces – wat zijn jouw favoriete tools om dit op te zetten?

Anouk: “Ik werk heel graag met Leadpages, software die per doel templates aanbiedt voor het maken van Salespages, gericht op hoogste conversie. Zo kan de optimale indeling van een opt-in page heel anders zijn dan een aanmeldingspagina voor een webinar. ActiveCampaign is voor mij op dit moment dé ultieme marketing automation software. Het segmenteren (onderverdelen) van de mailadressen die een bedrijf  verzamelt, geeft een enorm krachtige tool om de juiste mails naar de juiste ontvangers te sturen. Immers, iedere klant bevindt zich in een andere fase in de funnel. Met andere woorden: niet iedereen is al klaar voor een verkoopmail.”

Wat zijn jouw tips en tricks om de (geautomatiseerde) sales funnel zo persoonlijk mogelijk te maken?

Anouk: “Klanten houden van persoonlijke, authentieke communicatie met een menselijk gezicht. Belangrijk daarbij is het besef dat de ondernemer(s) en/of medewerker(s) het bedrijf dit menselijk gezicht geven. Ik adviseer altijd om bijvoorbeeld mailcommunicatie zo persoonlijk mogelijk te maken. Schrijf authentiek en vanuit jezelf en spreek je klant ook aan op zijn persoonlijke uitdagingen en situatie.”

Wat zijn de meest gemaakte fouten tijdens het creëren van een sales funnel?

Anouk: “Zoals eerder gezegd, is hét startpunt voor een succesvolle sales funnel een goede strategie. Ik constateer regelmatig dat een funnel niet de juiste resultaten oplevert, omdat er onvoldoende nagedacht is over de onderliggende strategie. Vaak is de doelgroep van de ondernemer niet helemaal in kaart gebracht en/of sluit het aanbod niet perfect aan bij de problemen van deze doelgroep. Neem de tijd om de strategie goed te doordenken; het is een investering die zich later zeker gaat terugbetalen.”

Wat zijn jouw favoriete voorbeelden van een sterk uitgewerkte sales funnel?

Anouk: “De aankoop funnel van Coolblue is natuurlijk een fantastisch voorbeeld. Of je nu enkel online shopt of je laat ondersteunen door een call-center medewerker, alles is gericht op begrip en service naar de klant toe. Als je een aankoop gedaan hebt, stopt de communicatie niet. Je krijgt zelfs therapie om het wachten op jouw pakket te overleven. Coolblue neemt zijn slogan, alles voor een glimlach, uiterst serieus.

Mijn eigen funnel is gebaseerd op een opt-in funnel van ClickFunnels. Het probleem van mijn klanten is dat zij een geautomatiseerd systeem missen dat leads genereert. Zo’n systeem zou hun omzet positief en op een tijdsefficiëntie wijze kunnen beïnvloeden. En de ondernemer kan zich met een geautomatiseerde funnel bezig houden met zijn/haar eigen kracht en passie. Ik geef ze gratis een werkboek om gemakkelijk zelf een waardevolle weggever te maken voor in een eigen proces.  Als ze deze hebben aangevraagd, krijgen ze meteen een aanbod om tegen een sterk gereduceerde prijs een sales scan aan te schaffen. De sales scan is een Skype call met mij waarin mijn klant direct toepasbare sales tips & tricks, toegepast op het bedrijf van de klant, aangereikt krijgt. Met bijna iedereen die mijn werkboek aanvraagt, heb ik op deze manier binnen een paar dagen persoonlijk contact op Skype!”

Let’s talk

Zet jij de sales funnel al in om jouw business een boost te geven? Deel het in de comments hieronder.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Sluit Menu
×
×

Winkelmand