Een carrièreswitch maken: je hart volgen in 5 stappen

Het is 2016. Ik werk al 7 jaar knetterhard en ik heb eindelijk een functie waar ik enorm trots op zou moeten zijn. In plaats van trots, blij en vol energie, wordt alle energie uit mij gezogen en ben ik diep ongelukkig. Ik weet niet wat ik wil, maar ik weet in ieder geval dat ik dit werk niet meer wil. Tijd voor een carrièreswitch.

Jaren gestudeerd, altijd hard gewerkt en nu bleek het toch niet voor mij. Was alles wat ik had gedaan dan voor niets geweest?  Wat was ik bang en onzeker! Want ik kan wel heel gezellig een carrièreswitch willen maken, maar ik heb natuurlijk nul ervaring in andere werkgebieden. Gaat dat überhaupt wel lukken? Toch was ik ervan overtuigd dat ik iets anders moest doen. Stiekem wist ik mijn hele leven al wat dat was: schrijven. Maar die gedachte liet ik niet toe. Misschien werd die wel geblokt door diezelfde onzekerheid? Wat nou als ik niet goed genoeg ben? Dit is wat ik echt leuk vind, dus dat zou heel erg zijn.
Ik nam mijn zoekende periode zeer serieus. Er werd niet genetflixt – er werd uiteraard ook wel genetflixt – en ik ging aan de slag met mezelf. Urenlange wandelingen, een poging tot yoga, veel gesprekken met vrienden en familie en trouw naar een carrièrecoach. Ik kreeg weer energie en zin om te werken, maar nog steeds ergens anders. Ik ging definitief niet terug naar mijn oude werkgebied en aan de slag als freelance schrijver. Inmiddels schrijf ik onder andere voor &C, The Goaldiggers Club en Girls Love 2 Run en zit ik helemaal op mijn plek. Hoe ik die carrièreswitch heb aangepakt en hoe ik uiteindelijk mijn hart heb gevolgd? Ik deel vandaag mijn 5 stappen.

1. Stel jezelf de vraag: waar word ik nou echt gelukkig van?

Al meteen een vrij moeilijke vraag als je het, zoals in mijn geval, even niet meer weet op werkgebied. Ik heb een vel papier gepakt en ik heb alle dingen die mij gelukkig maken opgeschreven. Van reizen tot schrijven en van vrienden en familie tot creatief zijn. Niet alleen heeft dit mij geholpen en gesteund in mijn gedachte om echt iets met schrijven te gaan doen, maar ik heb ook meer inzicht gekregen in wat ik belangrijk vind in het leven en hoe ik mijn leven wil leven. Ik werkte ontzettend veel en had andere dingen die ik belangrijk vind verwaarloosd. Misschien heb ik de ruimte om een lange reis te kunnen maken, af en toe eens naar een museum te gaan, of meer tijd met mijn familie door te brengen, juist heel erg nodig en moet mijn werk daar ook in passen. Ik geloof heel erg in het leven creëren wat je wil. Bij het maken van mijn carrièreswitch wilde ik mij dus ook niet weer laten meevoeren door een baan, maar bij alles goed nadenken over hoe ik wil leven. En oh ja, dat klinkt inderdaad makkelijker dan gezegd.

2. Spreek je wensen uit

Ondanks dat de zoekvraag behoorlijk breed was, ben ik mijn netwerk in gaan zetten door gewoon uit te spreken dat ik van schrijven mijn werk wilde maken. Ik had geen connecties in de schrijfwereld, maar je netwerk is altijd groter dan je denkt. Vrienden, familie, oud collega’s: er is altijd wel weer iemand die iemand kent die eventueel iets voor je kan betekenen. Wees niet bang om uit te spreken wat je nou eigenlijk wil, want zodra je dat doet komt er iets in werking en zit je binnen no-time met iemand aan de koffie jouw nieuwe carrière te bespreken.

3. Ga koffie drinken

En die kopjes koffie zijn belangrijk. Heel belangrijk. Drink ze met veel en vooral ook veel verschillende mensen. Je weet nooit waar een kopje koffie met iemand toe kan leiden. En vooral ook of zo iemands perspectief op jouw kersverse carrière weer een nieuw inzicht, en dus een nieuwe lead, kan geven waar je nog niet aan had gedacht. Zie dit ook echt als je werk en niet als een verspilling van je tijd. Zo ga ik nu wat dingen schrijven voor de website van een kledingwinkel uit mijn geboortestad. Dat is niet de LINDA, maar dat zijn wel leuke klussen om wat extra geld te verdienen en meer ervaring op te doen. Beperk je niet alleen tot de via via kopjes koffie, maar ga er zelf ook achteraan. Misschien zijn er mensen die je bewondert of die precies doen wat jij wil doen. Mail ze en vraag of je ze eens een keer wat vragen mag stellen. Mensen staan hier meer voor open dan je denkt.

4. Gewoon doen

Tja, en dan komt het moment dat je liters koffie hebt gedronken, uren hebt gepraat en dat het maar gewoon moet gebeuren. Doodeng. Maar ik wilde schrijver worden, dus dan moest ik nu ook maar echt gaan schrijven. Het klinkt heel stom, want ik deed het normaal naast mijn werk zo ontzettend graag, maar nu had ik opeens moeite met die eerste letter op het papier zetten. Toen ik daar eenmaal doorheen was, ging het goed. Ik schreef van alles en nog wat en stuurde het naar allerlei (online) bladen. Heel vaak hoorde ik niets, maar soms lukte het ook wel. Mijn lezerscolumn werd gepubliceerd in Metro en ook van &C en Girls Love 2 Run kreeg ik een reactie en kon ik aan de slag. Het begin was gemaakt.

5. Blijf in jezelf geloven

Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn en er zijn nog heel veel dromen, maar ik doe nu in ieder geval werk waar ik gelukkig van word, dus ik zit op het juiste pad. Voor mij is dit nog slechts het begin en nu moet ik doorgaan en in beweging blijven om daar te komen waar ik uiteindelijk wil zijn. Ik blijf koffie drinken en ik blijf nieuwe lijntjes uitgooien. Soms zijn er echt ‘dode weken’ dat geen enkel lead iets oplevert. Het is dan makkelijk om te denken dat ik het niet kan, dat ik maar wat doe of dat het sowieso gaat mislukken. Dat soort gedachtes horen er allemaal bij. Ik schaam me er zeker niet voor en spreek ze uit zodat ze niet mijn hoofd gaan beheersen. En ook dat is weer makkelijk gezegd dan gedaan. Gelukkig geeft een nacht slapen of wat frisse lucht altijd een frisse blik. En ook een goed gesprek met vrienden en familie doet wonderen. Als ik moeite heb om in mezelf te geloven, dan is het fijn om terug te kunnen vallen op de groep mensen die wel altijd in mij geloven. Het is lang niet altijd makkelijk, maar er komt altijd weer een nieuwe dag en een nieuwe kans om er vol tegenaan te gaan. En hey, als ik niet in mezelf geloof, wie dan wel?

Let’s Talk

Wil jij eigenlijk een carrièreswitch maken? Deel het in de comments hieronder!
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu
×
×

Winkelmand