Lotte Rensen, founder Ambitieuze Meisjes, geeft 3 tips hoe wij vrouwen elkaar kunnen helpen

Het is Internationale Vrouwendag! Een dag waarbij we even stilstaan bij het vrouw zijn en een diepe buiging naar elkaar maken. Lotte Rensen weet met haar platform Ambitieuze Meisjes als geen ander hoe krachtig vrouwen kunnen zijn als ze samenwerken. Speciaal voor Internationale Vrouwendag geeft Lotte 3 tips hoe wij vrouwen elkaar kunnen helpen. 

Foto: Michèle Giebing | Studio Memoire

Ambitieuze Meisjes
Het is best vrouw eigen om heel goed kwaliteiten bij een ander waar te nemen en te benoemen, maar dat minder makkelijk bij zichzelf te kunnen. Dit zit ook gebakken in onze ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ cultuur. Lotte Rensen had al snel door dat ze in deze wereld waar de banen niet bepaald voor het oprapen liggen, deze skill maar beter wél onder de knie kon krijgen. Dus organiseerde ze tijdens de afstudeerfase van haar studie een borrel voor haar ambitieuze vriendinnen en nodigde een inspirerende vrouw uit, die al wat verder in haar vakgebied was, om te spreken over haar loopbaan en de belangrijkste learnings die ze graag wilde doorgeven. De ambitieuze meisjes ‘vriendinnen borrel’ groeide in 5 jaar tijd uit tot een community met meetups in 12 steden door heel Nederland, een academy met workshops, een online magazine en een grote online community op Facebook die uit zijn voegen knapt. Schijnbaar waren de vriendinnen van Lotte niet de enige die behoefte hadden aan een groep voor een flinke portie girl power.
Naast haar werkzaamheden voor Ambitieuze Meisjes werkt Lotte als programmamanager Online Presence bij Rutgers, de organisatie die zich in 18 landen wereldwijd inzet voor seksuele rechten en reproductieve gezondheid. Ook is Lotte projectleider van SheDecides; het initiatief van oud-minister Ploumen, dat inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die zich uitspreekt voor het recht van meisjes en vrouwen om zelf te beslissen over hun lijf en toekomst. Lotte’s inspanningen voor gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen werden in 2017 erkent met de Viva400 award in de categorie Wereldverbeteraars. Lotte geeft exclusief voor The Goaldiggers Club 3 tips hoe wij als vrouwen elkaar kunnen hulpen en empoweren. Want samen staan we sterk, right?

1. Benoem waar een ander goed in is

Lotte: “Blijf benoemen bij elkaar waar een ander goed in is. Die empowerment is zo ontzettend belangrijk voor vrouwen om sterker in hun schoenen te gaan staan. De kwestie van de loonkloof speelt nu heel erg en er wordt heel vaak gezegd dat vrouwen niet goed kunnen onderhandelen. Om goed te kunnen onderhandelen moet je ook weten en kunnen benoemen wat je waard bent. En dan niet alleen puur qua geldbedrag, maar je ook op kwaliteiten kunnen onderscheiden. Je moet duidelijk kunnen maken wat jouw unieke inbreng is binnen een organisatie; waarom ze specifiek jou nodig hebben om hun doelen te bereiken. Ik denk dat als anderen je daarbij helpen en je daarop wijzen, dat zo ontzettend helpt om dat in beeld te krijgen voor jezelf. En meer complimenten geeft uiteraard een grote boost voor je zelfvertrouwen, waardoor je ook durft op te staan voor je kwaliteiten en wat je kan.”

2. Maak ruimte en geef ruimte aan andere vrouwen

Lotte: “Soms moet je zelf opzij om een ander een kans te geven. Dat is meer een mindset, waarvan ik denk dat die er meer moet komen. Ik vind dat vrouwen elkaar wat dat betreft veel te weinig kansen gunnen. Met Ambitieuze Meisjes hoop ik echt vrouwen al vroeg in hun carrière te laten zien dat het ook leuk is om samen te werken. Als zij dan verder zijn in hun carrière, dan hoop ik dat ze dat ook doorgeven door soms een kans aan een ander geven. Vanochtend kreeg ik bijvoorbeeld een klus aangeboden, waar ik geen tijd voor had, maar dan denk ik: dat zou een mooie kans zijn voor een ambitieus meisje uit de community en dat vind ik dan erg leuk, want ik gun het die vrouwen super erg. Om een bijdrage te leveren aan diversiteit aan de top moet je al vroeg beginnen met die mindset.”

3. Oordeel minder hard over elkaar

Lotte: “Als we kijken naar de actualiteit met de hele #MeToo-discussie, dan gaat dat natuurlijk ook heel erg over hoe we met elkaar omgaan op de werkvloer. Deze ontwikkeling laat meer dan ooit zien hoe belangrijk sisterhood op de werkvloer is. Ik denk dat vrouwen elkaar wat meer complimenten mogen maken en soms ook iets minder hard over elkaar mogen oordelen. Jaloezie kan nog steeds vaak een rol spelen en het is heel erg makkelijk om iemand onderuit te halen. Maar ik denk juist dat we niet met dat beschuldigende vingertje moeten wijzen en er meer voor elkaar moeten zijn dan dat we elkaar afvallen. Op die manier zijn we juist sterker.”

Let’s talk

Hoe help jij andere vrouwen? Deel het in de comments hieronder.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu