Goaldigger Talk met Jolique Möller, founder Influentials

Jolique Möller (26) is opgegroeid in een ondernemersgezin. Ondernemen zit haar in het bloed. Slim inspelen op de vraag in de markt betekende voor Jolique dat ze afscheid moest nemen van haar oorspronkelijke business Ilovefashionbloggers. Een doorstart met software voor influencer marketing: Influentials zou haar op lange termijn meer succes opleveren. Wij vroegen Jolique naar haar learnings die komen kijken bij het ondernemen in software.

Influentials

Jolique haar eerste business, Ilovefashionbloggers, was gericht op opkomende bloggers naar de top helpen. Met een zelfbedacht model wist zij hoe ze bloggers kon helpen om meer traffic te genereren. Daarnaast organiseerde ze offline Q&A’s met MTV waar ze influencers als Anna Nooshin, Negin Mirsalehi, Serena Verbon en Noor de Groot, van Queen of Jet Lags, te gast had. Toen ze erachter kwam dat een aantal bloggers sjoemelde met de cijfers van hun Google Analytics besloot ze het roer om te gooien. Ze wilde niet meer afhankelijk zijn van fashion, bloggen en wilde meer transparantie in de markt brengen. Wel was ze er van overtuigt dat influencer marketing een sterk opkomende markt was met veel potentie. Zo kwam ze op het idee om haar tweede business, Influentials, op te richten.
Met Influentials verkoopt ze software en vormt ze de verbindende schakel voor marketeers. Zo maakt ze het voor marketeers gemakkelijker influencers te vinden, campagnes te managen en resultaten te meten. “Wij bieden de marketeers een stukje software om die drie dingen makkelijk te beheren. Op die manier halveren we de werkzaamheden van marketeers, omdat ze efficiënter aan de slag kunnen gaan. Voor de influencers bieden we weer een marketplace aan waar zij zich kunnen aanmelden. Wij voorzien in een extra verdienmodel waarbij ze geld kunnen verdienen met leuke samenwerkingen. Influentials is de place to be voor merken die influencers willen inzetten om succesvolle campagnes te draaien. Wij hebben een aantal hele toffe merken, waaronder L’Oréal, Foodora, Sony Music en Mediamarkt, in onze portfolio. Voor influencers is het erg waardevol om zich aan te sluiten bij ons netwerk. Het scheelt ze namelijk veel tijd om zichzelf op de kaart te zetten. Probeer er maar eens achter te komen wie de marketingmanager van Dermalogica is, een relatie op te bouwen en er vervolgens voor te zorgen dat ze jou voor hun campagnes kiezen. Dat gaat niet. Wij hebben merken, zoals Linkedin en Mediamarkt, klaar staan die zeggen: ik wil met je samenwerken.”

1. Wat is je goal en waarom?

“Mijn grootste drijfveer is om vanuit niets iets groots op te zetten. Het klinkt heel cliché, maar mijn ouders zijn een inspiratiebron voor mij. Zij zijn begonnen in een kippenschuur en hebben nu maar liefst 7 vestigingen met bijna 150 man personeel in de automotive branche. Ik vind internet mega interessant. Hoe je vanuit een zolderkamer de hele wereld kan bereiken. Ik heb voor mijzelf een punt op de horizon gezet en daar kijk ik elke dag naar om een stapje dichterbij te komen. Mijn goal is dan ook om Influentials wereldwijd op de kaart te zetten. Voor mij staat Influentials op nummer 1. Ik wil dat over een paar jaar elke marketeer een abonnement heeft op onze software om makkelijk influencers campagnes te managen en meten. Ook wil ik een autoriteit zijn op het gebied van influencermarketing. Deze goal realiseer ik door zelf ook meer content te maken. Dit jaar start ik met een software only focus. Het bedenken van campagnes zal langzamerhand verdwijnen uit ons takenpakket. Ik ben nu bezig om terug te gaan naar de basis: een kleiner team met meer focus. Ik heb een duidelijk target voor het aantal abonnementen dat ik moet verkopen om geld te verdienen. Tot nu toe heb ik alles zelf met mijn compagnon gefinancierd. Dat is een dure hobby kan ik je vertellen. Software ontwikkelen is echt ontzettend duur. Om groei te maken met Influentials heb ik een stukje investering nodig. Daarom wil ik mij dit jaar ook gaan richten op het vinden van nieuwe partners die mij kunnen helpen naar de volgende stap.”

“Blijven uitzoomen is echt een must: je zit soms zo diep in een proces dat je niet meer stilstaat bij waar je al bent en wat je al hebt.”

2. Welke acties onderneem je om je goals te bereiken?

“Om mijn goals te bereiken maak ik zoveel mogelijk concreet waar ik uiteindelijk naar toe wil gaan met mijn business. Dit doe ik door regelmatig strategische sessies te plannen met mijn compagnon waarbij wij bespreken hoe we bij het einddoel gaan komen. Door heel scherp te tafel te komen, kritisch naar de cijfers te kijken en acties bij te stellen werken we naar een positief eindresultaat toe. Blijven uitzoomen is echt een must: je zit soms zo diep in een proces dat je niet meer stilstaat bij waar je al bent en wat je al hebt. Door hier stil bij te staan en keuzes te maken in wat wel en niet werkt, kun je doorpakken.”

3. Wat zie jij als jouw grootste uitdaging bij het bereiken van je goals en waarom?

“Een software platform bouwen kost veel tijd en geld. Soms ben ik bang dat we worden ingehaald door concurrenten. Influencer marketing is happening. Veel mensen dachten dat het een trend zou zijn. Nu zien ze in dat het een essentieel onderdeel is van de totale marketingstrategie. Ik moet daarom elke dag on top of my game zijn. Mijn persoonlijke uitdaging is ook echt om meer innerlijke rust te krijgen. Ik ben altijd onrustig, het gaat mij nooit snel genoeg. Ik moet geduld hebben en mijn ego aan de kant zetten. Wij leven in een tijdperk waarin iedereen succesvol lijkt. Ik hoor bij bedrijven altijd alleen een succesverhaal en nooit het complete verhaal erachter. Waardoor ik een vertekend beeld in mijn hoofd heb van het echte succes van een ander. Ik heb dit het afgelopen jaar geprobeerd te managen. Uitzoomen werkt echt voor mij. Timing is een blijvende uitdaging voor een ondernemer. Je moet goed blijven luisteren naar de markt. Als ik bijvoorbeeld twee jaar geleden had gezegd: ik ga alleen abonnementen verkopen. Dan was ik nu failliet geweest. De markt was gewoon nog niet klaar voor dat tempo. Nu zie je dat er langzaam meer vraag naar is, en influencermarketing zich steeds serieuzer ontwikkelt.”

4. Je hebt op jonge leeftijd een succesvol bedrijf opgezet. Wat is jouw key to success?

“Veel mensen verklaarden me voor gek toen ik Influentials oprichtte. Hoe vaak ik wel niet heb moeten uitleggen wat ik nou precies doe en waarom dit een opkomende markt is. Ik voel het vanuit mijn tenen dat dit is wat ik moet doen. Door mijn overtuigingskracht en door niet op te geven sta ik er nog steeds. Ik geloof er zo erg in dat dit de toekomst is. In de werkelijkheid is het doorpakken een stuk moeilijker. Ik heb vaak genoeg momenten gehad waarbij ik dacht: waar the fuck ben ik mee bezig? Ik lijk wel gek. Zo hebben we onlangs afscheid genomen van een aantal campagnemanagers omdat we geen campagnes meer gaan runnen. Dat is zwaar klote, want je gaat naar een kleiner team en je moet mensen teleurstellen. Maar de volgende dag word ik wakker en heb ik wel weer de juiste mindset. Soms moet je meer focus aanbrengen en kleiner denken. Twee stappen teruggaan om er weer vier vooruit te zetten.”

5. Welke prestatie tot nu toe ben je het meest trots op en waarom?

“Op de persoon die ik geworden ben. Ik heb meer rust gevonden, overzicht en zelfvertrouwen. Door de jaren heen bouw je een dikke huid op en word je slimmer. Ik laat ik me niet meer zo snel gek maken.”

“Op het moment dat je idee niet genoeg business kan generen ben je bezig met het funden van een hobby en niet een winstgevend bedrijf.”

6. Kan je een iets noemen waar je veel van geleerd hebt en waarom?

“Het opheffen van mijn eerste startup Ilovefashionbloggers was voor mij een pijnlijk besluit. Ik moest mede-aandeelhouders eruit krijgen en vervolgens weer doorgaan. Je gaat door een pijnlijk proces heen met veel papierwerk. Dit is niet de meest sexy kant van ondernemen, maar wel een grote learning.”

Hoe wist je dat je moest stoppen?

“Dit heeft met cijfers te maken. Op het moment dat je idee niet genoeg business kan generen ben je bezig met het funden van een hobby en niet een winstgevend bedrijf. De markt was super snel aan het groeien en ik had niet het juiste team. Het was gewoon niet de juiste business formule. Doorgaan zou mij veel meer kosten dan dat het mij zou opleveren. Ik doe heel veel op gevoel, en bij mij was het gevoel: kijk jezelf in de spiegel aan en neem een besluit.”

7. Wat had je achteraf gezien graag willen weten over het bereiken van je goal toen je daarmee begon en waarom?

“Dat geld verdienen niet makkelijk is. Helemaal niet in mijn geval. Ik werk in een nieuwe markt met nieuwe businessmodellen. Ik ben continu nieuwe ideeën aan het testen. Een geval van trial en error. Maar als je eenmaal de juiste formule hebt gevonden waar je het meeste marge op kunt pakken, kun je knallen.”

8. Welke tip zou je jezelf achteraf geven omtrent het bereiken van je goal?

“Alles op zijn tijd. Social media maakt je gek. Het lijkt alsof iedereen in een korte tijd een succesvolle carrière heeft. Naarmate ik ouder word ben ik hier steeds minder mee bezig. Ik heb wel een tijd gehad dat ik onbewust veel naar anderen keek. Ik ben in de periode begonnen dat Anna Nooshin en Negin Mirsalehi zijn begonnen. Dan ga je stiekem toch denken van: ja, maar hoe dan. Dat heb ik nu echt losgelaten en ik ben mij meer op mijzelf gaan focussen. Het is ook niet eerlijk om jezelf met anderen te vergelijken. Ik haal er geen voldoening uit. Ik ben nu blij voor iedereen die iets bereikt. Iedereen op zijn eigen tempo, op zijn eigen manier.”

9. In welke work look voel jij je ‘on top of the world’?

“In een mooie blazer. Daar investeer ik graag in. Daar voel ik me simpelweg het fijnst in en dat is toch zakelijk. Ik combineer een blazer met bijvoorbeeld een mooi shirt of overhemd, een jeans en hakken of laarsjes. Het is maar net waar ik zin in heb. Sandro is een van mijn favoriete merken. Ik kom van een soort van halve kostschool waar ik elke dag in pak naar school moest. Dat heb ik uit mijn leven verdrongen. Ik vind het nu heel belangrijk dat je er heel verzorgd uitziet met bijzondere materialen. ”

10. Wie zie jij als goaldiggers en waarom?

“Momenteel probeer ik niet naar anderen te kijken en de focus op mezelf te houden. Vroeger keek ik altijd op naar Kelly Cutrone. Ze heeft een PR Bureau in New York en LA en een inspirerend levensverhaal. Ik heb zelfs nog een poging gedaan om daar stage te lopen, maar helaas nooit wat van gehoord.”

11. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt en waarom? 

“Mijn vader heeft me geleerd dat alles wat je niet uitgeeft je ook niet hoeft te verdienen. Let dus op de kleintjes en ga niet overspenden. Dit gebeurt vaak als je in een comfortabele positie zit, maar bij het runnen van een start up is dat toch anders. Elke euro die je uitgeeft doet pijn.”

12. Hoe zorg jij voor peace of mind terwijl je een druk leven leidt?

“Ik ben mezelf het afgelopen jaar wel tegengekomen, omdat ik op het randje zat. Ik had last van paniek en hyperventilatie, omdat ik niet in het hier en nu was. Dit was voor mij een reden om balans te zoeken. Ik heb van alles geprobeerd: apps, yoga, slaapmeditaties, boksen, body stress release. Ik kan een hele waslijst noemen. Helaas heb ik nog niets gevonden wat ik op de lange termijn volhoud.”

13. Hoe belangrijk is jouw inner circle bij het bereiken van je goal?

“Gelukkig respecteren de mensen die dichtbij me staan de keuzes die ik maak. Ze zijn trots op me en zullen altijd achter me staan. Dat geeft toch wel een lekker gevoel. Mijn vader en mijn compagnon Michael staan altijd voor me klaar bij het bereiken van mijn goal. Het is fijn om van gedachte te wisselen en te sparren.”

14. Hoe zorg jij ervoor dat je gelukkig blijft tijdens het bereiken van je goals?

“Dat is niet altijd even makkelijk geweest. Ik ben een behoorlijke streber met veel onrust in mijn lijf. Sinds ik een kat, en nu ook een vriend, heb ben ik bewuster van alledaagse dingen en kan ik daadwerkelijk op de bank zitten om een film te kijken. Voorheen was ik nooit thuis, was ik continu mijn spullen kwijt en altijd onderweg met een gehaast gevoel. Nu probeer ik meer tijd te maken voor ‘normale’ dingen. Ik vind het nu bijvoorbeeld leuk om gewoon boodschappen te halen en te koken.”

15. Wat is jouw definitie van succes?

“Een persoonlijke groei die je doormaakt als mens. Dit uit zich niet in geld, hoeveel man personeel je hebt of hoeveel volgers op social media. Voor mij is succes dat je trots durft te zijn op wat je hebt neergezet. Dat je jouw handtekening durft te zetten onder jouw kunstwerk.”

16. In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor onze lezers die een goal nastreven?

“Doe dingen waar je energie van krijgt. Heb focus. Denk elke dag aan je doel. En het allerbelangrijkste: geef niet op. Dan komt het vanzelf naar je toe.”

Let’s talk!

Deel in de comments hieronder wie je graag in de Goaldigger Talk zou willen zien.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu