Freelance fotograaf Renata Chede deelt tips om beter om te gaan met kritiek op jouw werk

Kritiek ontvangen op je werk, het is nooit een fijn gevoel. Natuurlijk wil je het niet persoonlijk opvatten, maar toch voelt het soms wel zo. Renata Chede, freelance fotograaf, weet door haar ervaring in het creatieve vakgebied hoe het is om kritiek op je werk te ontvangen. Voor kritiek hoef je volgens Renata niet per se bang te zijn. Hoe je er het best mee dealt? Renata deelt vier tips.

1. Reageer niet direct op kritiek

Renata: “Probeer niet meteen te reageren, maar eerst te luisteren. Geef jezelf de tijd en ruimte om het ook van een andere kant te bekijken, zodat je begrijpt wat er gezegd wordt en waarom. Zo heb je er ook wat aan. Als je niet begrijpt wat de klant als kritiek geeft, kun je het ook niet verbeteren. Ik vind het zelf fijn om met anderen erover te praten of om het op te schrijven zodat het helder wordt, wat de klant probeert te zeggen. Ook neem ik op deze manier meer afstand van mijn eigen emoties en kan ik veel objectiever kijken en reageren. Als je het alleen in je hoofd houdt, blijf je het te emotioneel bekijken.”

2. Focus op een oplossing en niet op de kritiek

Renata: “Je bent altijd verantwoordelijk voor het werk dat je levert. Soms kan het anders uitpakken dan gepland of dan wat de klant had verwacht. Zie het niet als dat je slecht werk hebt geleverd, maar dat de klant gewoon iets anders voor ogen had. Onthoud voor jezelf dat dat erbij hoort in het creatieve vakgebied en je soms dingen zult moeten aanpassen. Focus daarom altijd op wat je met de kritiek kan en voel je er nooit slecht door. Ondanks dat het soms wel zo voelt, is het nooit persoonlijk. Ik heb in mijn werkveld geleerd dat je voor een goede samenwerking altijd open moet staan voor wat anderen zeggen. En als iets niet werkt, of je klant niet tevreden is, naar een oplossing te kijken.”

3. Bekijk kritiek als iets dat je juist verder brengt

Renata: “Ik denk dat we moeten accepteren dat we niet alles op dezelfde manier bekijken. Iedereen heeft een unieke kijk op de wereld en ziet daardoor weer dingen die jij niet ziet. Dit kan uiteindelijk iets moois en onverwachts opleveren. Je kunt soms heel erg vast blijven zitten in je eigen manier van doen of je eigen visie. Het kan dan verfrissend zijn als je open staat voor andere ideeën. Mensen zijn rijk aan kennis waarmee jij je eigen kennis kunt verbreden en je je verder kunt ontwikkelen als professional. Ik heb ooit een opdracht gehad waar mijn opdrachtgever de suggestie gaf het vanuit een andere hoek te fotograferen. Ik voelde mij toen beledigd. Op dat moment dacht ik: ik weet wat ik doe. Ik voelde mij te trots om de suggestie aan te nemen. Maar omdat het toch je klant is en je een goede samenwerking wilt, was ik bereid om het in elk geval te proberen. Toen ik het eenmaal vanuit die hoek fotografeerde, bleek het zelfs beter te werken. Ik kon mijn werk verbeteren en de opdrachtgever was heel tevreden.”

4. Wees ook kritisch op de kritiek

Renata: “De klant is natuurlijk koning, maar let erop dat je er zelf ook achter staat. Je hoeft niet alles te accepteren. Kijk kritisch naar wat er gezegd wordt, waarom en van wie het komt. Probeer het te begrijpen, maar accepteer het alleen als het terecht is voor je gevoel.”

Let’s talk

Hoe ga jij om met kritiek op de werkvloer? Deel het in de comments hieronder?
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu