Instagram influencer en vlogger Rianne Meijer inspireert jou om groot te dromen

Influencer Rianne Meijer ging in een jaar tijd van iemand met een leuk, onbekend Instagram-account met wat selfies naar de nieuwe online it-girl. Afgelopen jaar kon ze zelfs stoppen met haar kantoorbaan bij Models at Work en zich fulltime richten op haar carrière op Instagram en YouTube. Ze vertelt haar verhaal en al haar insider tips en tricks voor Instagram. Rianne deelt hoe zij haar dromen realiteit maakt en haar goals bereikt, maar ook hoe jij dat ook kan doen. 

Rianne Meijer: “In de eerste instantie ben ik naar Amsterdam verhuisd voor modellenwerk. Toen ik dat minder leuk begon te vinden, stapte ik over op een kantoorbaan bij Models at Work. Ik moest eerst voor een baas werken om erachter te komen dat een kantoorbaan niets voor mij is. Ik vond het te veel 9 to 5. Ik wist precies wanneer ik klaar was en wat ik moest doen. Ik kon zo mijn hele leven uitplannen en dat past niet bij mij. Dan blijft er weinig over voor imagination.

Van leuke selfies posten op Instagram naar een echte business

Begin 2016 kwam ik erachter dat Instagram meer is dan alleen maar leuke selfies posten en dat je hier een business van kunt maken. Toen ben ik mij daar meer op gaan focussen. Ik nam het steeds serieuzer en verplichte mezelf om iedere dag te posten. Ook legde ik meer focus op mijn look. Niet zomaar een selfie of een bikinifoto, maar écht leuke outfits. Door deze verandering zijn mijn volgers van 70% mannen naar 20% mannen en 80% vrouwen gegaan. Een veel betere doelgroep! Op een gegeven moment ging mijn Instagram account de lucht in en sleepte ik een 3 maanden contract binnen met een merk. Dat was voor mij het punt om te denken nu stop ik met mijn baan en ga ik hier fulltime voor. Hoewel ik voor 3 maanden gesetteld was door het contract, was het toch spannend. Ik hoorde van andere influencers die hetzelfde doen dat ze al een tijd geen opdrachten meer binnen hadden gekregen, daar werd ik zenuwachtig van. Toch ben ik ervoor gegaan en haalde ik uiteindelijk toch iedere keer weer nieuwe opdrachten binnen. Dat liep heel soepel en boven verwachting. Bij Instagram en Youtube zit ik heel goed op mijn plek. Ik kan alles zelf bepalen en iedere dag is anders. Je weet nooit wat er gaat gebeuren en dat is gewoon wat ik heel erg lekker vind. Naast vrijheid heeft het mij ook een stukje zelfstandigheid gegeven, omdat ik nu echt helemaal op mezelf ben aangewezen. Eng? Helemaal niet. I love it! Ik vind het juist enger om de controle aan een ander over te laten. Ik ben echt een controlfreak, dus voor mij is het ideaal dat ik alles zelf kan doen en bepalen.

Rianne Meijer: “Uiteindelijk zou iedereen kunnen doen wat ik doe. Je moet gewoon jouw kracht vinden”

Toen ik stopte bij mijn baas zat ik op Instagram op de 50.000 volgers. Mijn doel was 100.000 volgers behalen. Dat is heel snel gelukt en dat was voor mij echt een mijlpaal. Ik heb nu 150.000 volgers. Om meer volgers te krijgen heb ik goed gekeken naar welke foto’s wel werken en welke niet. Foto’s met mijn vriend, meer lachende foto’s, foto’s met mijn kat, allemaal dingen die heel goed werkten. Daar heb ik op ingespeeld. Daarnaast droeg ik kleding van merken die bij mijn stijl passen, zoals een Brandy Melville of een Urban Outfitters. Als ik kleding van een merk draagt en zij vinden de foto mooi reposten ze deze op hun Instagram met een link naar mijn profiel. Deze merken hebben honderdduizenden volgers die mijn foto en mijn Instagram profiel voorbij zien komen en mij dan weer gaan volgen, dus dat was heel erg waardevol.

Verdienmodel

Ik verdien geld door samenwerkingen aan te gaan met merken. Dit zijn met name modemerken, maar af en toe ook een elektronica bedrijf of een webshop met reiskoffers. Een samenwerking kan eenmalig zijn of langdurig. Met eenmalige samenwerkingen kan ik lekker cashen, want dan betaalt een bedrijf een bedrag voor een post of instastory. Voor die post wordt er dan een product opgestuurd dat ik op de foto zet. Die foto stuur ik eerst naar de klant en als deze is goedgekeurd post ik hem. Na 24 uur stuur ik de statistieken van de foto door en zend ik mijn factuur. Dertig dagen later staat het geld op mijn rekening. Daarnaast heb ik langdurige samenwerkingen met mooie merken. Ik vind dit fijn omdat je een band kunt opbouwen met een merk. De samenwerking wordt echt afgestemd op wat goed bij mij en mijn volgers past. Ik denk dat zo’n samenwerking uiteindelijk het meest effectief is en het meest geloofwaardig. Ik hou mijn klanten tevreden door goed contact met hen te onderhouden. Dus zo snel mogelijk reageren op mails, zo snel mogelijk de content leveren en flexibel zijn als merken liever andere  content  zien dan die jij hebt gemaakt.

Geen commercieel reclame bord

Het moeilijkste aan mijn werk vind ik vernieuwend blijven. Elke keer weer een plek, een pose, een lach vinden die je nog niet eerder hebt gehad. Dat vind ik wel een uitdaging en dat wordt nu steeds moeilijker natuurlijk, omdat je al steeds meer gedaan hebt. Ik haal mijn inspiratie voor foto’s uit Instagram, tijdschriften en boeken. Maar ook uit de dingen die ik zie als ik gewoon op straat fiets in Amsterdam. Samenwerken met andere meiden die hetzelfde doen, werkt ook heel fijn. Als je afspreekt heeft die ander misschien weer een leuk idee en kunnen we op die manier ook van elkaar leren. Gelukkig is het hier in Nederland allemaal best wel nuchter en niet al te ingewikkeld, dus er is weinig concurrentiestrijd. Het kan natuurlijk heel handig zijn voor je eigen bereik om op de foto te gaan met andere bloggers met een groot bereik, maar ik ben hier niet zo van. Ik spreek alleen met mensen af als ik het oprecht leuke mensen vind. Als dat dan toevallig een influencer is, dan is dat leuk omdat je dan verhalen kan uitwisselen, maar het is geen must. Ik vind dat zo eerlijk en oprecht mogelijk naar je volgers toe zijn toch het best werkt. En af en toe je haar eraf knippen, leuke tripjes maken en natuurlijk heel veel nieuwe outfits helpen ook heel goed om relevant te blijven.

Ik probeer mijn Instagram zo spontaan mogelijk te houden. Het liefst post ik een foto die ik maak diezelfde dag nog. Als ik een mooie foto heb wil ik deze meteen delen. Dat vind ik gewoon leuk en ik merk ook dat het werkt. Als je op Instastories iemand in een outfit ziet waar dezelfde dag nog een foto van online komt, ga je het toch veel sneller liken. Een hele heftige filter gebruiken is ook echt wel een beetje klaar. The more natural the better. Ik wil graag geloven dat mensen mij willen volgen omdat ze zich met mij kunnen identificeren. Omdat ik echt en down to earth ben. Het is voor mij heel belangrijk om te voorkomen dat ik een commercieel reclame bord word. Je moet goed kijken welke merken bij je passen. Dit kan betekenen dat ik een hele mooie job af sla puur omdat ik er niet in geloof. Ik denk dat dit de enige manier is om echt trouw te blijven aan je volgers en om ook echt waarde te geven aan hetgeen dat je promoot. Ik zou er niet mee kunnen leven als een meisje van 16 die mij volgt van haar spaargeld een make-up product gaat kopen, omdat ze dat bij mij voorbij heeft zien komen terwijl het eigenlijk helemaal geen fijn product is. Dan lijkt me echt verschrikkelijk. Ik vind het belangrijk dat een merk bij mijn identiteit past en dat ik er volledig achter sta.

Groot dromen

Veel geld verdienen is voor mij nooit een goal op zich geweest om met dit werk te beginnen. Ik wil een maandsalaris verdienen en vliegtickets kunnen boeken naar bijvoorbeeld New York of Kaapstad, zodat ik daar mooie content kan maken voor mijn social media en inspirerende mensen kan ontmoeten waar ik dingen van kan leren. Ik wil dat mijn Instagram groeit en daarom blijf ik daar mijn geld in investeren. Ik kan er ook andere dingen mee doen, maar ik kies er nu voor om wat ik verdien weer terug te stoppen in mijn business. Het lijkt me heel vet om ooit de 1 miljoen volgers op Instagram te behalen. Ook wil ik een internationaler publiek. Dit wil ik bereiken door bijvoorbeeld in het Engels te gaan vloggen. Dat ik nu op YouTube een steady aantal kijkers heb opgebouwd, daar ben ik het meest trots op in mijn carrière. De views variëren van 10.000 tot 20.000 en zijn nog niet torenhoog, maar het gaat de goede kant op en ik vind Youtube ook leuk. YouTube is veel persoonlijker. Je geeft jezelf veel meer bloot dan op een foto en je kan niets editen. Je kunt laten zien wie je echt bent. Met YouTube wil ik ook graag mensen inspireren om te doen wat ze zelf willen en groot te dromen. Ik vind dat iedereen moet doen waar diegene gelukkig van wordt en hoop dat iedereen die niet goed op zijn plek zit naar mij kijkt en denkt: ik kan meer uit mijn leven halen, dan alleen maar werken omdat het moet. Uiteindelijk zou iedereen kunnen doen wat ik doe.

Rianne Meijer: “Uiteindelijk zou iedereen kunnen doen wat ik doe. Je moet gewoon jouw kracht vinden”

Je moet gewoon jouw kracht vinden, jouw eigen identiteit en die naar voren brengen op jouw Instagram profiel. Stel je vindt jezelf helemaal niet het typische Instagram meisje, dan moet je juist daarop inspelen en mensen aanspreken die hetzelfde zijn. Mensen denken vaak dat het makkelijk is. Als ik eventjes wat mooie foto’s maak en vaak post dan lukt het wel, maar er komt zoveel meer bij kijken. Je moet kwalitatief goede beelden posten. Keer op keer. Je hebt de juiste camera – ik gebruik de Iphone 8+ – nodig met de juiste belichting en de juiste filter. En daarnaast moet er continuïteit zijn. Voor een samenwerkingsfoto zorg ik altijd dat het product goed te zien is, maar dat de foto niet te obvious gaat om een samenwerking met dat product. Mijn doel is altijd om de foto zo veel mogelijk te laten lijken op foto’s die ik normaal zou plaatsen, alleen dan toevallig met die jurk of met die paar schoenen er ook in. Mensen denken weleens dat het bij mij maar komt aanwaaien, maar ik ben er 24/7 mee bezig. Ook in het weekend en ’s avonds. Mijn dagen zijn helemaal volgepland met deadlines, meetings, e-mails beantwoorden en natuurlijk iedere dag 1 à 2 foto’s maken met iedere keer weer een andere outfit. Het klinkt misschien heftig om altijd online te moeten zijn, maar ik vind het heel leuk. Ik heb nog nooit een week gehad dat ik even uit wil staan of dat ik dacht ik heb er geen zin meer in. Dat is voor mij ook wel een teken dat ik helemaal goed op mijn plek zit.

Alles is mogelijk

Ik geloof altijd dat ik alles kan en alles mogelijk is. Als anderen het ook kunnen, waarom zou ik het dan niet kunnen? In New York wonen met een zieke carrière? ik geloof echt dat het kan als ik dat wil. Als ik dat aan mensen vertel vinden ze dat naïef, maar voor mij heeft het tot nu toe altijd goed uitgepakt. Het weerhoudt mij er niet van om dingen te doen die andere mensen niet zo snel zouden durven Wat mij drijft is dat ik heel graag aan mezelf wil bewijzen dat ik het ook echt kan. Ik zeg wel eens: ‘als je een plan b hebt, is je plan a niet goed genoeg’. Ik heb geen plan b en ik denk ook niet dat dat nodig is. Dat is misschien mijn naïviteit, maar tegelijkertijd ook mijn kracht. Mijn mindere punten? In onderhandelen ben ik niet geweldig. Ik sta wel mijn mannetje en maak leuke deals voor mijzelf, maar ik blijf het lastig vinden om veel geld te vragen. Ik word er wel steeds meer bewust van wat je kan vragen als influencer en vind onderhandelen een leuk spelletje, maar ik vind het ook belangrijk om een leuke speelse relatie met de klant te onderhouden. Ik merk dat ik niet dé harde business woman die weet wat ze waard is én het leuke meisje dat nog even vraagt of je een leuke dag hebt gehad kan zijn. Het is toch wel handig om een tijger van een manager naast je te hebben die de onderhandelingen kan overnemen. De afgelopen twee maanden heb ik dan ook gezocht naar het juiste management. Nu ik echt grote opdrachten binnen krijg, merk ik dat ik het fijn vind dat iemand met ervaring mij kan helpen met contracten en carrière beslissingen. Het is wel echt een moeilijke keus, want je gaat je carrière delen met iemand anders. Je gaat echt een team om je heen vormen en daar wil je de juiste mensen voor hebben. Het geeft aan de andere kant ook weer veel nieuwe kansen. Nu was het gewoon een beetje aftasten in mijn eentje en zo meteen gaan we er echt tegenaan met een team. 2018 wordt geen kinderspel meer, maar serieuze business.”

Take aways uit het interview met Rianne Meijer

Zo krijg je meer volgers op Instagram
“Om meer volgers te krijgen heb ik goed gekeken naar welke foto’s wel werken en welke niet. Foto’s met mijn vriend, meer lachende foto’s, foto’s met mijn kat, allemaal dingen die heel goed werkten. Daar heb ik op ingespeeld. Daarnaast droeg ik kleding van merken die een groot bereik hebben op Instagram, zoals een Brandy Melville of een Urban Outfitters. Als jij kleding van hen draagt en zij vinden de foto mooi en reposten hem op Instagram, dan krijg je op die manier veel nieuwe volgers.”
Wil je ook een carrière als die van Rianne?
“Uiteindelijk zou iedereen kunnen doen wat ik doe. Je moet gewoon jouw kracht vinden, jouw eigen identiteit en die naar voren brengen op jouw Instagram profiel. Stel je vindt jezelf helemaal niet het typische Instagram meisje, dan moet je juist daarop inspelen en mensen aanspreken die hetzelfde zijn.Het is heel belangrijk om niet een soort van commercieel reclame bord te worden. Je moet goed kijken welke merken bij je passen. Waar wil ik heen in de toekomst en hoe kan ik daar komen door juist met die merken wel en die merken niet te werken.”
Instagram tips & tricks
“Je moet kwalitatief goede beelden posten. Keer op keer. Je hebt de juiste camera – ik gebruik de Iphone 8+ – nodig met de juiste belichting en de juiste filter. En daarnaast moet er continuïteit zijn. Mensen denken weleens dat het bij mij maar komt aanwaaien, maar ik ben er 24/7 mee bezig. Ook in het weekend en ’s avonds. Mijn dagen zijn helemaal volgepland met deadlines, meetings, e-mails beantwoorden en natuurlijk iedere dag 1 à 2 foto’s maken met iedere keer weer een andere outfit.”

Let’s talk

Deel in de comments hieronder welke dromen jij hebt?
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Sluit Menu