13 succesvolle ondernemers over hun sleutel voor succes

Hoe word je nou succesvol? We willen het allemaal wel, maar de weg er naartoe is niet altijd makkelijk. Succes lijkt bij anderen easy peasy, terwijl jij dag in dag uit ploetert voor een break. Wat is de sleutel tot succes van een succesvolle ondernemer? Dertien vrouwelijke ondernemers uit verschillende vakgebieden in de creatieve sector geven je het antwoord.

1. “Durf te dromen” – Denise Kim Mulders & Celeste Filius, founders Outseen:

Celeste: “Als ondernemer moet je vooral durven dromen en visualiseren en je nooit laten vertellen door anderen dat je dromen ‘te groot, onrealistisch en onbereikbaar’ zijn’. Visualiseer bijvoorbeeld hoe jouw ideale werkdag eruit zou zien als succesvolle ondernemer. Welke werkzaamheden voer je uit? Met wie werk je samen en waar? Probeer dit beeld vast te houden en zoek uit hoe je dit kan bereiken. Als jij je doel op die manier voor ogen hebt, blijf je volgens mij meer gefocust. Onderneem ook in iets waar je hart ligt. Als je geen passie hebt voor wat je doet en je alleen iets begint omdat je er heel veel geld mee gaat verdienen, ben ik bang dat je er enorm ongelukkig van wordt en je uiteindelijk niet succesvol zult zijn.”

Denise: “Ik zag mijn eigen impulsiviteit altijd als iets negatiefs. Ook mijn omgeving vond mijn impulsiviteit vaak vervelend – nog steeds, haha. Ik had altijd tientallen ideeën die ik eigenlijk direct wilde uitvoeren en dan was ik daarna teleurgesteld als het niet uitpakte zoals ik wilde. Nu ben ik eigenlijk enorm trots op die eigenschap. Mijn impulsiviteit heeft ervoor gezorgd dat ik dingen uitprobeer en dat ik heb ontdekt wat ik wel en niet leuk vind om te doen. Zo bedacht ik laatst om een dans concept video te maken, puur vrij werk en onbetaald. Ik had geen idee hoe, maar door mijn impulsiviteit had ik binnen een week een prachtige locatie gebartered en een geweldig danskoppel gevonden. De video staat nu online en ik ben er enorm trots op. Ik heb meteen ontdekt dat ik het enorm gaaf vind om dit soort video’s te maken en ik wil nu kijken of ik dit vaker kan doen en hoe ik hier ‘branded content video’s’ van kan maken. En last but not least: vooral blijven doorzetten!”

2. “Zekerheid bestaat niet, durf risico’s te nemen.” – Ronja Brall, founder Riverstones:

Ronja: “Het is een cliché, maar durf risico’s te nemen. Ondernemen is gokken, zekerheid bestaat niet. Wat de gok dan succesvol maakt? Dat is een combinatie van slim ondernemen en een sterk merk met een sterke strategie ontwikkelen. Daarnaast moet je als ondernemer niet alles alleen willen doen. Zoek de juiste mensen en bedrijven om mee samen te werken. Mensen en bedrijven die jou en het merk versterken.”
 

3. “Luister naar je gut feeling.” – Yasaman Bitarafan, founder Modern Getaways:

Yasaman: “Luister altijd naar je gut feeling. Trek je niets aan van anderen, of wat zij belangrijk vinden en of ze wel of niet in je geloven. Het idee van een ander kan voor die persoon een succes zijn, maar dat hoeft het voor jou niet te zijn. Als een idee niet bij je past, is het nooit goed. Zo gaven de mensen in mijn omgeving suggesties over hoe ik Modern Getaways beter zou kunnen doen. Ik heb toen een hele website gecreëerd op basis van wat iedereen om mij heen mij adviseerde. De grootste angst die ik op dat moment voelde was dat als ik niet naar ze zou luisteren, het zou floppen. Ik besloot op een gegeven moment mij niet meer door anderen te laten beïnvloeden. Toen zag ik dat Modern Getaways niet was geworden zoals ik het mij had voorgesteld. Ik heb direct die eerste versie weggegooid en ben opnieuw begonnen met de versie die ik in mijn hoofd had: Modern Getaways zoals het nu is.”

4. “Sta achter jezelf en geef niet te snel op.” – Kiki Rigters & Karen van Duijvenbode, founders Kee & Kee:

Kiki & Karen: “Blijf stevig in je schoenen staan en zet altijd door. Je bent in het begin natuurlijk wat onzeker, maar sta echt achter jezelf. Wij werden vroeger, als twee jonge ondernemers, regelmatig onderschat. Mensen dachten dat ze wel over ons heen konden lopen, bijvoorbeeld als het ging over onze prijzen. Wij zijn toen standvastig gebleven en zeiden in zo’n geval gewoon ‘oké, dan niet’. Daarnaast geven ondernemers vaak te snel op, omdat ze kijken naar hoe ver ze moeten komen in plaats van hoe ver ze al zijn. Verwacht niet dat het in één keer komt en blijf volhouden.”

5. “Denk niet alleen creatief, maar ook commercieel.” – Esmee Trouw, blogger Esmeetrouw.com en founder en Supermooi Media:

Esmee: “Doe wat je wilt doen, maar blijf altijd commercieel denken. Toen ik begon dacht ik dat ik mijn bedrijf wel binnen een half jaar opgezet zou hebben. Maar dan staat alleen nog maar je website, huisstijl en logo en maak je nog geen winst. Plan het goed in voordat je begint. Dus niet alleen wanneer staat het, maar ook wanneer kan ik er wat mee verdienen. Denk niet alleen creatief, maar ook commercieel.”

6. “Neem jezelf serieus en vertrouw op jezelf.” – Sara Rosalie, founder Sara Rosalie Cosmetics:

Sara: “Ik moest meer in mezelf gaan geloven. Als je jezelf niet serieus neemt, doen anderen dat ook niet. Het is best gek om bijvoorbeeld je eigen naam als merknaam te gebruiken of om vol lof over je eigen producten te praten, maar ik heb mijn bescheidenheid aan de kant gezet omdat ik heel erg geloof in wat ik maak. Mijn tip voor anderen: vooral doen wat jij belangrijk vindt. Het helpt om met veel mensen te praten, maar je hoeft niet naar iedereen te luisteren.”

7. “Val, sta weer op en verbeter.” – Lisa Stel, founder Lisa Goes Vegan

Lisa: “Laat jezelf niet te snel uit het veld slaan. Ondernemen is vallen en opstaan, dus je zal ongetwijfeld – meer dan eens – op je bek gaan. Dat hoort er nou eenmaal bij. De kunst is om zo’n dieptepunt en teleurstelling om te zetten in energie voor je volgende poging. Ik kan soms ontzettend balen van een tegenslag, maar ik realiseer mij dan al snel dat ik daar niets meer aan kan doen. En in plaats van te balen, kan ik mijn tijd beter besteden aan de verbeteringen. Juist door de tegenslagen weten we de mooie momenten extra te waarderen. Er zou geen klap aan zijn als het allemaal voortvarend gaat, niet?”

8. “Denk er niet te veel over na. Begin gewoon.” – Romance Egas, freelance graphic designer en co-founder A-Sociaal Media:

Romance: “Je moet het gewoon doen. Mensen vragen mij vaak hoe ik ooit voor mijzelf ben begonnen. Ik heb er niet te veel over nagedacht en ben gewoon begonnen met wat ik wilde doen. Ik denk ook dat dat de key is: er niet te veel over nadenken en gewoon doen. Ondernemen is altijd een risico nemen.”

9. “Vind je niche en verzamel de juiste mensen om je heen.” – Annika Noordzij, founder Wild at Heart Bridal:

Annika: “Ik denk dat het heel belangrijk is om iets op te zetten waar behoefte aan is. Om je niche te vinden. Ik heb nu iets opgezet wat er nog niet in Nederland was en ik heb ervoor gezorgd dat andere winkels onze merken niet kunnen verkopen. Ik denk dat het ook heel belangrijk is om een goed netwerk op te bouwen in de branche. Mensen met wie je een klik hebt, en met wie je dezelfde stijl, visie, meningen en inzichten deelt, zijn heel veel waard. Daarmee kun je samen toffe dingen creëren.”

10. “Blijf altijd kritisch.” – Danique Wiltink & Adine Tjeenk Willink, founder en co-founder Nimbles:

Danique & Adine: “Kritisch blijven is zo ontzettend belangrijk. En dan niet in de zin van perfectionistisch zijn, maar houd in gedachten dat iedereen, specialist of geen specialist, fouten maakt. Wij nemen bijvoorbeeld ons jaarverslag altijd helemaal door. Wij hebben niet de kennis van een accountant, maar ook de accountant kan fouten maken. Vaak is het een kwestie van logisch nadenken. En wanneer wij iets niet weten, vragen wij het iemand die het wel weet. Voor ons is de regel altijd ingraven, vragen stellen en niet iemand voor expert aannemen. Mensen die ouder zijn, hebben niet per se gelijk. Het is wel eens voorgekomen dat wij fouten ontdekten in het jaarverslag, die anderen er niet uit hadden gehaald. Door kritisch te blijven zorgen wij ervoor dat wij altijd weten waar wij onze handtekening onder zetten, want wij zijn als bestuurders uiteindelijk verantwoordelijk.”

Let’s Talk

Deel in de comments hieronder wat volgens jou de key to success is?
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu
×
×

Winkelmand