Je boek pitchen bij een uitgeverij? Tips en tricks van Femke Kamps, auteur Fuck the quarterlife crisis

Een boek schrijven is voor veel goaldiggers een grote droom. Hoe zorg je er echter voor dat jouw boek haar weg vindt van jouw laptop naar de plaatselijke boekenwinkel? Femke Kamps is online creative voor Apple, Shoeby Fashion en The Goaldiggers Club en auteur van Fuck the quarterlife crisis en geeft een aantal handige tips en tricks om je boek uit te geven via een uitgeverij.

1. Maak een duidelijke pitch

Of je nu je vijfhonderdzesendertig pagina’s tellende roman al hebt geschreven of slechts rondwandelt met een idee: wanneer je een uitgeverij benadert is het belangrijk dat je een sterke en heldere pitch aan hen voorlegt. Een goede pitch beslaat in principe niet meer dan 1 A4. Op dit A4 staat een korte en krachtige synopsis van je boek, wijd je uit over de doelgroep, vertel je waarom dit onderwerp relevant is voor de doelgroep (denk aan USP’s) en vertel je iets over jezelf als auteur.

2. Verdiep jezelf in de uitgeverij

Iedere uitgeverij heeft vaak zijn eigen specialisatie: van kookboek tot cadeauboek. Door jezelf hierin te verdiepen en je pitch gericht te sturen, is je kans op een wederzijdse klik groter. Je zou aanvullend ook kunnen kijken naar wat voor type boeken ze uitgeven. Denk aan de auteurs in hun portfolio of de vormgeving van de boeken. Ook dit kan een goede indicator zijn of jouw boek past bij het portfolio van de uitgeverij (en vice versa).

3. Maak duidelijke afspraken

Van fees tot zeggenschap over de vormgeving van het boek: laat de uitgeverij een helder en concreet boekencontract opstellen, zodat de inhoud van de samenwerking voor beide partijen duidelijk is. Let wel: in principe betekent kiezen voor een uitgeverij er vrijwel altijd voor dat zij een veto hebben als het aankomt op de beslissingen die moeten worden gemaakt over het boek. Alvorens je het boekcontract tekent is het dus belangrijk om al duidelijk naar elkaar uit te spreken wat de verwachtingen zijn en wat de precieze visie is voor het boek is. Dit voorkomt discussies tijdens het proces.
Deze tips zijn van Femke Kamps. Begin november kwam haar boek Fuck the quarterlife crisis uit. Een praktische en persoonlijke life guide over omgaan met prestatiedruk, chronische twijfel en keuzestress. Waarom zien we bijvoorbeeld druk zijn als een synoniem voor dat het goed gaat? En hoe deal je ermee als anderen constant successen behalen terwijl jij voor je gevoel achterblijft? Voor haar boek vroeg ze bovendien vrouwen die haar inspireren, waaronder The Goaldiggers Club founder Eve Tomaszewski, naar het advies aan hun twintigjarige zelf. Nu te koop bij de plaatselijke boekhandel en Bol.com. Bestel Fuck the quarterlife crisis hier.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Instagram did not return a 200.
Sluit Menu