Freelance storyteller Marjolein van Damme deelt haar belangrijkste learnings als ondernemende moeder

Creatieveling Marjolein van Damme is freelance storyteller en vertelt verhalen in foto, video en woorden. Zo schrijft en fotografeert ze voor &C en maakte ze onlangs de 6-delige documentaireserie ‘Mini My Life’, waarin ondernemer Nina Pierson en Styliste Nicole Huisman een material detox doen. Daarnaast is Marjolein moeder van een zoon. Na de geboorte van haar zoon liep de relatie met de vader spaak en kwam Marjolein er alleen voor te staan. Een pittige periode waarin Marjolein haar weg probeerde te vinden als kersverse moeder en ondernemer die zich gewoon weer moest laten zien en opdrachten moest generen. Hoe ondernemen en het moederschap samengaan? Marjolein deelt haar belangrijkste learnings als werkende moeder.

Fotografie: Amy van Leiden voor &C

1. Accepteer dat je niet alles kunt wat je voorheen wel kon

Marjolein: “Wij willen vaak met zijn allen aan elkaar vertellen dat je moeder kan zijn én ook een carrière kan hebben. Ik weet ook zeker dat dat kan, maar je moet er wel geduld voor hebben. Je kan niet én een hele goede moeder zijn én een hele goede carrière hebben in het begin van het moederschap, want dat moet je leren met elkaar te conbineren. Je bent gewoon niet meer het meisje dat alle kanten op kan gaan en elke avond een drankje kan doen met vriendinnen of elke avond kan doorwerken. Dat is een vrijheidsbeperking van hier tot Tokio en kan soms een beetje benauwd en heftig aanvoelen. Het heeft mij even tijd gekost om hier aan te wennen. Die tijd heb ik mezelf ook gegeven. De eerste twee jaar van het moederschap kon ik minder mijn ambities volgen en heb ik mij er vooral op gefocust om een zo goed mogelijke moeder zijn, waardoor ik nu ook zonder schuldgevoel zeven dagen in de week kan werken.”

2. Moederschap geeft je focus

Marjolein: “Door het moederschap heb ik veel meer focus en ambitie gekregen. Zonder kind is het palet aan keuzes in deze Westerse Wereld huge. Je kunt alles worden en overal heen. Bijvoorbeeld een jaar naar het buitenland. De vrijheid is enorm, maar niet altijd even goed voor je carrière. Je kan heel erg zwalken zonder dat je weet waar je heen gaat. Voor de geboorte van mijn zoon kon ik nog wel eens de focus kwijt raken. Ik wilde altijd al verhalen vertellen, in welke vorm dan ook, en dat ging ook ontzettend goed. Zo werd mijn eerste fotografie serie meteen opgepikt, gepubliceerd en geëxposeerd. Er gingen deuren voor mij open, maar ik pakte niet alle kansen, omdat het me, achteraf gezien, te gemakkelijk af ging. Na zo’n succes ging ik dan een tijd op reis in plaats van door te pakken. Er zat geen focus in wat ik deed. Door het moederschap kwam die focus en groeide mijn ambitie, want ik wil mijn zoon stabiliteit kunnen bieden. Het was ontzettend zwaar als alleenstaande moeder met weinig hulpmiddelen, maar juist door die situatie moest ik kiezen: oké, wat ga ik nu doen. Ik heb er toen voor gekozen om alles op alles zetten en het beste uit mezelf en mijn carrière te halen.”

3. Ga gedisciplineerd te werk

Marjolein: “Breng focus en efficiëntie aan in je werkzaamheden én in je moederschap. Als je gaat werken dan moet je echt gaan werken en als je thuis bent, dan moet je echt thuis zijn. Loop niet in twee verschillende sloten tegelijk. Als ik aan het werk ben, ben ik ook echt even geen moeder. Ik hou dat gescheiden. Het zijn voor mij echt twee werelden. Dat vind ik misschien wel het moeilijkste aan het moederschap. Ik dompel mij graag helemaal onder in mijn werk en als ik thuis kom na bijvoorbeeld een dag filmen zou ik daarna het liefst meteen de opnames gaan bekijken, maar dan moet ik dat als moeder op pauze zetten, omdat ik voor mijn kind moet zorgen. Er moet namelijk gekookt en gegeten worden. Dat is voor mijn manier van werken soms moeilijk, maar daardoor leer ik om de lijntjes strak te houden en efficiënt te werken, want alleen op die manier werkt het. Het moederschap houdt me super scherp.”

4. Doe wat jou gelukkig maakt

Marjolein: “Op het moment dat ik doe wat ik goed kan en waar ik gelukkig van word -in mijn geval is dat ook mijn werk- dan is dat een gift aan mijn kind, want ik ben een gelukkige moeder. Als ik zeven dagen in de week thuis zit, kan je mij afschieten aan het einde van de week, want dat vind ik verschrikkelijk. Ik vind werken iets wat alleen het geld verdienen ontstijgt; ik hou van mijn werk. Het is uitdagend als ondernemers, maar ik zou mijn werk nooit inwisselen voor een baan waar ik geen energie van krijg en die mij leegzuigt. Dan kan ik mijn kind ook niet de energie en aandacht geven dat mijn kind van mij nodig heeft. Ik denk zeker dat kinderen en een carrière als ondernemer samen gaan omdat ik door mijn werk in mijn kracht sta. Het geeft me zoveel meer dan inkomsten. Ik moet het vuur in mijzelf volgen om thuis alles te kunnen geven en dat vuur voel ik bij mijn werk.”

Let’s talk

Deel in de comments hieronder hoe jij kinderen met een carrière combineert?
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Instagram has returned invalid data.
Sluit Menu
×
×

Winkelmand